ΑΘΗΝΑ
13:04
|
26.04.2024

Κλείνει ο φάκελος και η έρευνα για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica με την αρμόδια ανεξάρτητη βρετανική αρχή να διαπιστώνει ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλείνει ο φάκελος και η έρευνα για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica με την αρμόδια ανεξάρτητη βρετανική αρχή να διαπιστώνει ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων δεν ενεπλάκη σε άμεση χειραγώγηση δεδομένων προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση του δημοψηφίσματος για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επίτροπος πληροφοριών, Ελίζαμπεθ Ντέναμ και η ομάδα της δεν βρήκαν επίσης κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την κατηγορία ότι η Cambridge Analytica συνέδραμε σε κάποια ρωσική παρέμβαση της πολιτικής διαδικασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η επικεφαλής της επιτροπής σημειώνει πως οι πρακτικές της εταιρείας για την προστασία των δεδομένων της ήταν όντως “χαλαρές” και ότι δεν “λαμβάνονταν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας”. Υπό αυτό το πρίσμα οι ενέργειες της Cambridge Analytica προκάλεσαν μια ευρύτερη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει σήμερα την πολιτική.

Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica ξέσπασε το 2018, τον Μάρτιο, όταν η επιθεώρηση Observer αποκάλυψε ότι στα χέρια της εταιρείας έφτασαν με παράνομο τρόπο τα δεδομένα 50 εκατ. χρηστών του Facebook. Στη συνέχεια η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τα εν λόγω δεδομένα με στόχο τον επηρεασμό πολιτών και ψηφοφόρων τόσο στις αμερικανικές εκλογές του 2016 όσο και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Brexit. Ωστόσο, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω κατηγορία ήταν μια “υπερβολή” και ότι η εταιρεία ενεργούσε “βάσει γνωστών και αναγνωρισμένων διαδικασιών με τη διαθέσιμη τεχνολογία”.   

H Cambridge Analytica ως εταιρεία κατέρρευσε και το σκάνδαλο οδήγησε σε μια παγκόσμια συζήτηση για τη δύναμη της τεχνολογίας και τη  χρήση των προσωπικών δεδομένων για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων. Η έρευνα της Επιτροπής Πληροφοριών διήρκησε τρία χρόνια. Η Ντέναμ είπε ότι μαζί με την ομάδα της ανέλυσαν 42 υπολογιστές, 700 τεραμπάιτ δεδομένων και περισσότερα από 300.000 έγγραφα.

Ο «κολοσσός» των social media Facebook κατέβαλ πρόστιμο ύψους 500.000 στερλινών (περίπου 580.000 ευρώ), το υψηλότερο δυνατό, στο Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) για το σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων της Cambridge Analytica.

Το σκάνδαλο έγινε ντοκιμαντέρ, παραγωγής Netflix, με τίτλο: Το Μεγάλο Χακάρισμα. Αυτό είναι το τρέιλερ:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα