ΑΘΗΝΑ
05:21
|
20.04.2024
Η τηλεμαχία της Κάμαλα Χάρις και του Μαικ Πενς ξεχώρισε για την κοσμιότητά της και για σχεδόν τίποτε άλλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων των ΗΠΑ ήταν από πολλές απόψεις το αντίθετο της παρωδίας που έστησαν ο Τραμπ και ο Μπάιντεν πριν από μερικές ημέρες. Η Κάμαλα Χάρις και ο Μάικ Πενς συμμετείχαν σε μία τηλεμαχία που ξεχώρισε για την κοσμιότητά της, τα πλέξι-γκλας και την τήρηση αποστάσεων, την τυπική ευγένεια των συνομιλητών και την ανταλλαγή κάποιων πραγματικών επιχειρημάτων, ακόμα και στις στιγμές που η ένταση ανέβαινε.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν από την αρχή ο κορονοϊός, με τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις να χαρακτηρίζει τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Τραμπ ως “τη μεγαλύτερη αποτυχία που έχει καταγράψει ποτέ αμερικανική κυβέρνηση”.

Ο Πενς απάντησε κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για ανύπαρκτο σχεδιασμό και “αντιγραφές” στις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πέρα από τον κορονοϊό, στην ατζέντα της τηλεμαχίας των αντιπροέδρων τέθηκαν – μεταξύ άλλων- το ζήτημα του ρατσισμού, η διαχείριση των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια και οι φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ.

Σε μια από τις λιγοστές κορυφώσεις του ντιμπέιτ, η Κάμαλα Χάρις πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην απόφαση να απαλλαγούν οι αστυνομικοί που δολοφόνησαν την Μπριόνα Τέιλορ, ενώ ο Μάικ Πενς δήλωσε ότι “έχει εμπιστοσύνη στην αμερικανική δικαιοσύνη”.

Η Δημοκρατική υποψήφια κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι επενδύει στον ρατσισμό και ότι ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε ξεκάθαρα να καταδικάσει τους υποστηρικτές της “λευκής υπεροχής” στο προεδρικό ντιμπέιτ , ενώ ο Ρεπουμπλικανός Πενς προειδοποίησε τους πολίτες των ΗΠΑ ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τους Μπάινεν και Χάρις θα ρέπει επικίνδυνα προς τα αριστερά.

Κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν απάντησε στο ερώτημα αν είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία σε περίπτωση που συμβεί κάτι σοβαρό στους δύο (ηλικιωμένους) υποψηφίους προέδρους, αλλά η Χάρις ξεσπάθωσε στο ζήτημα της φορολόγησης του Τραμπ, αλλά και των προσωπικών του χρεών. “Γνωρίζουμε πλέον ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χρέη ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων” είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας με νόημα ότι “θα ήταν πολύ καλό εάν γνωρίζαμε σε ποιον χρωστάει χρήματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διότι ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να ξέρει τι ή ποιος επηρεάζει τις αποφάσεις του προέδρου”.

Σε καμία στιγμή του ντιμπέιτ δεν ακούστηκαν ύβρεις ή προσβολές, ενώ το πραγματικά viral στιγμιότυπο όλης της τηλεμαχίας προέκυψε όταν μια μύγα προσγειώθηκε στο κρανίο του Μάικ Πενς και παρέμεινε εκεί για περίπου δύο λεπτά.

Αμέσως μετά την τηλεμαχία, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι έσπευσαν να εκθειάσουν τους αντιπροέδρους τους: “Ο Μάικ Πενς έκανε ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ!”, έραψε στο Twitter o Τραμπ, “Κάμαλα Χάρις, μας έκανες υπερήφανους απόψε, σημείωσε ο Μπάιντεν.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, αυτήν τη στιγμή, 26 μέρες πριν τις εκλογές, οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν έχουν καθαρό προβάδισμα στις εκλογές, αλλά η διαφορά τους με τους ρεπουμπλικανούς στις κρίσιμες πολιτείες είναι μικρή.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα