ΑΘΗΝΑ
07:09
|
25.04.2024

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Ουίτμερ, ήταν ενήμερη για το σχέδιο της απαγωγής της και της ανατροπής της κυβέρνησής της, όπως αποκάλυψε σήμερα η επικεφαλής […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Ουίτμερ, ήταν ενήμερη για το σχέδιο της απαγωγής της και της ανατροπής της κυβέρνησής της, όπως αποκάλυψε σήμερα η επικεφαλής των εισαγγελικών αρχών της αμερικανικής πολιτείας.

Πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI) απέτρεψαν σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης της πολιτείας του Μίσιγκαν, μέρος του οποίου ήταν και η απαγωγή της Δημοκρατικής κυβερνήτη Γκρέτσεν Ουίτμερ. Οι δράστες ήθελαν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για την “ανεξέλεγκτη συγκέντρωση εξουσιών” στο πρόσωπό τους και φέρονται να προετοίμαζαν για μήνες το σχέδιο της απαγωγής από το εξοχικό σπίτι της. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του “Boston Globe” οι φερόμενοι ως συνωμότες είχαν κάνει και πρόβες για την απαγωγή της Γκρέτσεν Ουίτμερ. Συνολικά ασκήθηκαν κατηγορίες σε βάρος 13 ατόμων.

Ο λόγος που η Γκρέτσεν Ουίτμερ έγινε στόχος ήταν τα πολύ αυστηρά μέτρα που προώθησε στην πολιτεία για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού και η επικριτική της στάση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.  

Η γενική εισαγγελέας του Μίσιγκαν, Ντάνα Νέσελ, δήλωσε στο δίκτυο CBS News: “Ενίοτε η κυβερνήτης και η οικογένειά της μετακινούνταν από το ένα μέρος στο άλλο εξαιτίας κάποιων ενεργειών που γνώριζαν οι ομοσπονδιακές αρχές”. Η κ. Νέσελ πρόσθεσε ότι η κυβερνήτης Ουίτμερ ήταν ενήμερη για την εν εξελίξει έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών τους τελευταίους μήνες. “Οι ύποπτοι έφτασαν πολύ κοντά στην εκτέλεση του σχεδίου τους, αλλά η αστυνομία επενέβη πριν χαθεί κάποια ζωή”, διευκρίνισε η γενική εισαγγελέας του Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με το FBI, οι έξι από τους συνωμότες, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί, θα συνεργάζονταν με κάποια ένοπλη πολιτοφυλακή που δεν κατονομάζεται, ώστε να φέρουν σε πέρας το πολιτειακό πραξικόπημα. Αφού θα κατάφερναν να απαγάγουν την κυβερνήτη, θα προχωρούσαν σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την εγκαθίδρυση του νέου “καθεστώτος”. Οι πρόβες της απαγωγής, σύμφωνα με το FBI, έγιναν τον περασμένο Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τέσσερις εκ των συλληφθέντων σχεδίαζαν να συναντηθούν χθες Τετάρτη “για μια πληρωμή εκρηκτικών υλών και για ανταλλαγή εξοπλισμού”.

Στις σχετικές συνομιλίες τους αρκετά μέλη των πολιτοφυλακών μιλούσαν “για δολοφονία τυράννων” ή για την “κατακρήμνιση” ενός εν ενεργεία κυβερνήτη. Ένας εκ των κατηγορουμένων μιλώντας για την Ουίτμερ είπε: “Δεν την ελέγχει κανείς. Έχει ανεξέλεγκτη εξουσία αυτήν την περίοδο. Όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν”.   




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα