Συνεχίζεται η δίκη της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με αντικείμενο τη δικαστική κρίση επί των ελαφρυντικών των ενόχων, που ήδη έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η δίκη έχει μπει στην τελική ευθεία ως προς την ανακοίνωση των ποινών όσων καταδικάστηκαν, την Τετάρτη (07/10) για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
Η διαδικασία ξεκινά σήμερα, Παρασκευή (9/10) στις 11:00 το πρώι όταν και θα ακουστούν από την έδρα οι αγορεύσεις/δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά, καθώς κατά τη χθεσινή ημέρα οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν.
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την πρόταση της Εισαγγελέως επί των ποινών.
Πολλοί δικηγόροι ζήτησαν από τους κατηγορούμενους εντολείς τους να είναι παρόντες σήμερα στο δικαστήριο αν και η τελική ετυμηγορία του Δικαστήριου είναι πιθανότερο να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα πρέπει η απόφαση να εκτελεστεί και οι κατηγορούμενοι να είναι παρόντες και να συλληφθούν, ακόμα και αν λίγα λεπτά αργότερα το δικαστήριο αναστείλει την εκτέλεση της ποινής.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα).
Η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.
Yπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια.
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, για τα ελαφρυντικά που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης
Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.
“Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα “Ασφάλεια και Ελευθερία” του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν» ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.
Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανές και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεσή τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο, όπως είπαμε, οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».
Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις του ο Κώστας Παπαδάκης διαπίστωσε ότι «ο νέος ποινικός κώδικας έχει πράγματι καταργήσει την παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων» αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υφίσταται «αδιέξοδο» και «δεν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση» με την προσθήκη του ασυμβίβαστου μέσω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης, «η αντιμετώπιση του αποκλεισμού δεν είναι θέμα αποκλειστικά του Ποινικού Κώδικα και μπορεί να λυθεί άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναδρομικότητα», μάλιστα «έστω και χωρίς η καταδίκη να είναι αμετάκλητη».
Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία της κατάθεσης καταστατικού στον Άρειο Πάγο με τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία. «Ο Άρειος Πάγος θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα και θα αναλάβει τις ευθύνες του και είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.
Για «δώρο στην Χρυσή Αυγή» έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής αναφερόμενος στην κατάργηση της έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων «μαζί με άλλα πολλά», όπως η μείωση των ποινών και το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, αλλά, όπως υπογράμμισε ξανά, «δεν υπάρχουν αδιέξοδα ως προς τη μη συμμετοχή σε εκλογές».
Φωτογραφία: Kωνσταντίνος Ζήλος