Συνεχίζεται ο οικονομικός πόλεμος της Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης καθώς χθες Πέμπτη (8/10) ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον των 18 σημαντικότερων ιρανικών τραπεζών, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που βρίσκεται ήδη σε δίνη από τις συνεχόμενες “επιθέσεις” των ΗΠΑ.
“Οι κυρώσεις μας έχουν στόχο να αποτρέψουν το Ιράν να υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες και να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα”, αναφέρει στην προσχηματική ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν.
Αυτό το μέτρο – που προωθήθηκε από τα αντι-ιρανικά γεράκια στους κύκλους της κυβέρνησης Τραμπ για να δείξει την πυγμή λίγο πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές – έχει στόχο να αποκόψει μόνιμα τον ιρανικό χρηματοπιστωτικό τομέα από τον υπόλοιπο κόσμο.
Αντιδρώντας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εν μέσω πανδημίας στοχοθετεί με τις νέες κυρώσεις τις “εναπομείνασες διόδους του Ιράν να πληρώνει για τρόφιμα και φάρμακα”.
“Εν μέσω πανδημίας Covid-19, το αμερικανικό καθεστώς θέλει να καταστρέψει τις εναπομείνασες διόδους για να πληρώνουμε για τρόφιμα και φάρμακα”, δήλωσε ο Ζαρίφ στο Twitter, στηλιτεύοντας ότι “η συνωμοσία για τη λιμοκτονία ενός πληθυσμού αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.
Πολλοί παρατηρητές, καθώς και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, φοβούνται ότι αυτά τα τελευταία τιμωρητικά μέτρα θα μειώσουν περαιτέρω τη δυνατότητα του Ιράν να προμηθεύεται φάρμακα, τρόφιμα και άλλα “ανθρωπιστικά” αγαθά ακόμη και αν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι αυτά θα υπόκεινται σε εξαιρέσεις.
Ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2018, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα και να θέσει τέρμα στην “αποσταθεροποιητική” συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή. Έκτοτε επανέφερε όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2015.
Αυτά τα μέτρα στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία, καθώς συνοδεύονται από τις λεγόμενες “δευτερεύουσες” κυρώσεις. Έτσι, κάθε χώρα ή εταιρεία που συνεχίζει να συναλλάσσεται με το Ιράν κινδυνεύει να αποκλειστεί από την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με το “επιχείρημα” πως η χώρα είναι “ο μεγαλύτερος κρατικός χορηγός τρομοκρατίας παγκοσμίως”.
“Είχαμε πει όλοι ξεκάθαρα τον Αύγουστο ότι η αμερικανική διεκδίκηση για την επανενεργοποίηση των κυρώσεων είναι παράνομη. Κουφή είναι η Ουάσινγκτον;” είχε γράψει στο Twitter ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας Ντμίτρι Πολιάνσκι.
“Οι Αμερικανοί επέβαλαν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν. Η διεύθυνση που θα πρέπει να κατευθύνονται οι κατάρες και το μίσος του ιρανικού λαού είναι ο Λευκός Οίκος” στηλίτευσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχάνί μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.