ΑΘΗΝΑ
15:27
|
23.04.2024

Σταθερά αμετακίνητη στην κλιμάκωση της έντασης παραμένει η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ενθαρρύνεται από την παρομοιώδη “ψυχραιμία” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σταθερά αμετακίνητη στην κλιμάκωση της έντασης παραμένει η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ενθαρρύνεται από την παρομοιώδη “ψυχραιμία” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας  που επικαλείται η ΕΡΤ αναφέρουν πως το σκάφος βρίσκεται λίγο μετά τις 17.00 μ.μ. εντός της παράνομης τουρκικής Navtex σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτίως της Στρογγύλης και της Ρω.

Το σκάφος φέρεται πως κινείται με ταχύτητα πέντε έως επτά κόμβων, νοτιοδυτικά, με κλειστούς τους πομπούς, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις θέτοντας μέρος των ένοπλων δυνάμεων σε κατάσταση ετοιμότητας.

Σε αυτό το κλίμα, η Άγκυρα όχι μόνο τινάζει στον αέρα οποιοδήποτε πρόσχημα για την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών “διερευνητικών επαφών” αλλά προκαλεί διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για … “κλιμάκωση των εντάσεων” στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας (σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς): «Η Αθήνα συνεχίζει τα βήματα για να κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την καλοπροαίρετη τουρκική προσέγγιση».

Η στάση αυτή στερεί από το Βερολίνο κάθε “αφορμή” για να δικαιολογήσει άμεσα μία επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Άγκυρα.

Ως εκ τούτου, ο Μάας αναγκάστηκε να ματαιώσει την επίσκεψη στην Τουρκία επικεντρώνοντας αύριο τις επαφές του σε Λευκωσία και Αθήνα.

Αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς θα πει στους ομολόγους του σε Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με την… “αποκλιμάκωση” της έντασης. Είναι δε ενδιαφέρον ποια ακριβώς επιχειρήματα θα επικαλεστεί ο Γερμανός υπουργός προκειμένου να αποκρούσει, για πολλοστή φορά, τις ελλαδίτικες πιέσεις για κυρώσεις έναντι της Άγκυρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα