ΑΘΗΝΑ
23:34
|
26.04.2024

Το Μπανγκλαντές βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θέσπιση νόμου για την επιβολή της θανατικής ποινής για υποθέσεις βιασμών, μετά το κύμα διαδηλώσεων στη χώρα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μπανγκλαντές βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θέσπιση νόμου για την επιβολή της θανατικής ποινής για υποθέσεις βιασμών, μετά το κύμα διαδηλώσεων στη χώρα με αίτημα την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μπαγκλαντές, Ανισούλ Χακ, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι ο πρόεδρος της χώρας θα εκδώσει σύντομα προεδρικό διάταγμα για να γίνει νόμος του κράτος η εσχάτη των ποινών για τους βιαστές.

Αφορμή για την έντονη αυτή κινητοποίηση υπήρξε η κυκλοφορία ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη εβδομάδα, στο οποίο μία ομάδα ανδρών φαίνεται να επιτίθεται σε μία γυναίκα 37 ετών.

Η σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών είναι πολύ διαδεδομένη στην ασιατική χώρα, με περίπου 5.400 περιστατικά βιασμού μόνο την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με μία ακτιβιστική οργάνωση. Το τρέχον έτος έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 1.000 περιστατικά βιασμών.

Οι οργανώσεις των ακτιβιστών επισημαίνουν ότι η σεξουαλική βία συνοδεύεται από τεράστια ατιμωρησία, με ελάχιστες καταδίκες ενώ πλήθος περιστατικών δεν καταγγέλλονται στις αρχές λόγω του διαδεδομένου φόβου του στιγματισμού που φέρουν πολλές γυναίκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και βιασμοί κατ’ εξακολούθηση με τους ίδιους θύτες και τα ίδια θύματα, κάτι το οποίο φέρεται να συνέβαινε και με τη γυναίκα του προαναφερθέντος βίντεο, μέχρι να γίνει ευρέως γνωστή η υπόθεση στο διαδίκτυο και να περαστούν χειροπέδες σε οκτώ άτομα.

Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, άλλη μία γυναίκα φέρεται να έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού την περασμένη εβδομάδα, με αρκετά μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος να έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι.

https://twitter.com/AJyourQueen/status/1313468296516308994

Οι κινητοποιήσεις έλαβαν πρωτοφανείς διαστάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με πολλούς διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ με συνθήματα υπέρ της θανατικής ποινής των βιαστών. Μάλιστα, στην πρωτεύουσα Ντάκα, ομάδα διαδηλωτών έστησε μία ψεύτικη κρεμάλα στον δρόμο, ζητώντας να μην υπάρξει κανένα έλεος σε όσους προβαίνουν στο έγκλημα του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης. Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα δύο βασικά αιτήματα του κόσμου ήταν: “Κρεμάστε τους βιαστές” και “Κανένας οίκτος για τους βιαστές”. Στην πρωτεύουσα Ντάκα στήθηκαν μάλιστα ψεύτικες κρεμάλες στους δρόμους.





Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα