ΑΘΗΝΑ
21:07
|
26.04.2024
Ο Ζούκερμπεργκ αποφάσισε μετά από πολλές πιέσεις να διαγράφει αναρτήσεις που αρνούνται τη γενοκτονία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tο Facebook αποφάσισε να μπλοκάρει τους αρνητές του Ολοκαυτώματος διαγράφοντας στο εξής αναρτήσεις που “αρνούνται ή διαστρεβλώνουν” τη γενοκτονία του εβραϊκού πληθυσμού από τους ναζί, τροποποιώντας τους κανόνες ελέγχου που ισχύουν για την πλατφόρμα.

“Αποσύρουμε εδώ και καιρό τις αναρτήσεις που συνιστούν απολογία εγκλημάτων τα οποία υποκινήθηκαν από το μίσος και των μαζικών φόνων, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος. Όμως με την άνοδο του αντισημιτισμού, επεκτείνουμε τον κανόνα μας για να απαγορεύσουμε κάθε είδους περιεχόμενο που αρνείται ή διαστρεβλώνει το Ολοκαύτωμα” διευκρίνισε στο προφίλ του ο ιδρυτής του κολοσσού, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τονίζοντας ότι “οι χρήστες που κάνουν αναζήτηση για το Ολοκαύτωμα θα κατευθύνονται σε έγκυρες πηγές πληροφόρησης”.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ δεν απαγορεύεται η άρνηση του Ολοκαυτώματος καθώς η νομολογία την θέτει υπό την προστασία της πρώτης τροπολογίας του Συντάγματος, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

“Έδωσα μάχη με αυτό το δίλημμα, μεταξύ του να στηρίξω την ελευθερία της έκφρασης και της βλάβης που προκαλείται από το γεγονός της υποβάθμισης ή της άρνησης της φρίκης του Ολοκαυτώματος, αλλά, ο συλλογισμός μου εξελίχθηκε βλέποντας τα δεδομένα που δείχνουν την αύξηση της αντισημιτικής βίας”, ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Μύθος το Ολοκαύτωμα για τους Αμερικανούς

Ακούγεται αδιανόητο, αλλά εν έτει 2020, αλλά η νεότερη γενιά στις ΗΠΑ πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα το προκάλεσαν οι Εβραίοι. Σε ανακοίνωσή του το Facebook, επικαλείται έρευνα με βάση την οποία σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών ηλικίας 18-39 ετών πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα είναι “μύθος”, ότι τα γεγονότα “μεγαλοποιήθηκαν” ή ότι “δεν είναι σίγουροι” για ό,τι συνέβη.

Το καλοκαίρι του 2018 ο Ζούκερμπεγκ, είχε εξηγήσει ότι δεν ήθελε να διαγράψει από το Facebook τις αναρτήσεις που αρνούνται το Ολοκαύτωμα. Τον Ιούλιο, εκπρόσωπος της εταιρείας επέμεινε ότι δεν θα διαγραφεί περιεχόμενο “αποκλειστικά και μόνο επειδή είναι λανθασμένο”.

Ωστόσο, επιζώντες του Ολοκαυτώματος αλλά και ανρθωπιστικές Οργανώσεις ζητούσαν από τον ιδιοκτήτη του Facebook να αποσύρει τις αναρτήσεις που αρνούνται τη γενοκτονία του εβραϊκού πληθυσμούαυτές.

Σε απάντηση της ολιγωρίας του Ζούκερμπεργκ, η Anti Defamation League (ADL), σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, προχώρησε το καλοκαίρι στην καμπάνια “Stop Hate for Profit” πιέζοντας το Μέσο να ελέγχει καλύτερα τη ρητορική “μίσους” στις αναρτήσεις των χρηστών του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα