ΑΘΗΝΑ
18:50
|
23.04.2024
Κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ. Χιλιάδες εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις. 24ωρη απεργία το Σάββατο 17 Οκτωβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την προσχηματική δικαιολογία της πτώχευσης, η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στην πώληση σε ιδιώτες της εταιρείας ΛΑΡΚΟ, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης ξεκινούν κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τη συνέχεια της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των περίπου 1.200 θέσεων εργασίας:

Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζει συγκεκριμένες προθεσμίες για την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης, οι εργαζόμενοι απαντούν με 24ωρη απεργία το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ στις 11π.μ.

Η ΛΑΡΚΟ εκμεταλλεύεται εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες ορυχεία, παράγοντας μεταλλεύματα. Συνολικά στην επιχείρηση εργάζονται με άμεσο τρόπο 1.200 άνθρωποι, ενώ οι έμμεσες θέσεις εργασίας μέσω υπεργολαβιών κυμαίνονται από 1.100 έως και 4.000.

Ολοι οι παραπάνω εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο εφόσον η εταιρεία πτωχεύσει, ενώ επίσης δεν διασφαλίζεται ότι θα παραμείνουν εάν πωληθεί. Η πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας και οι υπόλοιποι στην Εύβοια, που χτυπήθηκε πρόσφατα από την κακοκαιρία, τη Βοιωτία, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.

Στην κινητοποίηση καλούν το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνα (ΣΕΛ), η Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας äΛΑΡΚΟä Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο “ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ” και το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Καστοριάς & Σερβίων.

Παράλληλα καλούν σε συμμετοχή μαζικούς φορείς της περιοχής και απευθύνονται όπως οι ίδιοι τονίζουν σε όλα τα συνδικάτα της χώρας, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τα κόμματα, την τοπική διοίκηση της Στερεάς (πλην των ναζί).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) ανακοίνωσε ότι “συμμετέχει και στηρίζει την κινητοποίηση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ στις 17 Οκτωβρίου, καλώντας τα σωματεία μέλη της να εκφράσουν τη στήριξη τους συμμετέχοντας στην κινητοποίηση και συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας στις 11:00 το πρωί”.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (Ο.Μ.Ε) “καλεί τα Σωματεία μέλη της και όλους τους εργαζόμενους, να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να συμμετέχουν στην Απεργιακή συγκέντρωση στην Λάρυμνα Φθιώτιδας”.

Τέλος η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) εκφράζει την αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και απαιτεί να γίνουν δεκτές οι διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα