ΑΘΗΝΑ
06:37
|
07.05.2024
Μια που το ανέφερε ο Πλεύρης: η ακροδεξιά και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο έχει στενές σχέσεις με το βίαιο οργανωμένο έγκλημα και…
Τατουάζ μέλους της "Άριας Αδελφότητας", συμμορίας των Αμερικανικών φυλακών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η άκαρπη εντέλει επίκληση του νέου συνηγόρου του Λαγού και παλαιότατου θεωρητικού του Ελληνικού νεοφασισμού / εθνικοσοσιαλισμού, Κ. Πλεύρη σχετικά με το ότι η δίωξη της εγκληματικής συμμορίας δεν μπορεί να είναι ιδεολογική, καθώς δεν διώκεται το φρόνημα αλλά η εγκληματική πράξη σύμφωνα με τον νόμο, είναι όντως ενδιαφέρουσα και δίνει μια αφορμή να δούμε ποια είναι η σχέση της νεοναζιστικής δράσης με το οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως.

Από τη συγκεκριμένη παρέμβαση του Κ. Πλεύρη εγείρονται δυο ζητήματα. Το ένα είναι ζήτημα ειλικρίνειας, καθώς ο ίδιος έχει καταγγείλει εγκληματικής μορφής αδικοπραγίες εναντίον βουλευτών του ΛΑΟΣ (του γιου του και του Άδωνι Γεωργιάδη) και πολιτευτών της ακροδεξιάς (3:00, στο 10:00 και σε όλη την εκπομπή)

Στη συγκεκριμένη εκπομπή ο ίδιος ο Πλεύρης κατηγορεί την Χρυσή Αυγή πως κτυπά, πέντε προς έναν, “φουκαράδες Πακιστανούς”. Πιθανόν, στο ηθικό σύμπαν του Κ.Πλεύρη αυτό, που το καταλογίζει αξίζει να σημειωθεί, στη Χρυσή Αυγή σαν κόμμα συνολικά, δεν συνιστά εγκληματική δράση. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πάντως πως συνιστά.

Υπάρχει όμως ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά τη συνύπαρξη της νεοφασιστικής δράσης με το βίαιο, οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, σε βαθμό που παγκοσμίως να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πού ξεκινά το ένα και που σταματά η άλλη. Από όλο το πολιτικό φάσμα, μόνο στον χώρο της φασιστικής ακροδεξιάς, υπάρχει αυτής της κλίμακας εμπλοκή μεταξύ της πολιτικής δράσης, και της προπαγάνδας της πράξης της από τη μια και του υποκόσμου, των τυφλών τρομοκρατικών κτυπημάτων κατά μαζικών στόχων και του οργανωμένου εγκλήματος, από την άλλη. Δεν είναι μάλιστα Ελληνικό το φαινόμενο αυτό, αλλά παγκόσμιο, αν και φυσικά στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία. Ενδεικτικά για την Ελλάδα τα τελευταία μόνο χρόνια παραθέτω μερικές πρόσφατες περιπτώσεις πέραν του κατηγορητηρίου εναντίον της Χρυσής Αυγής:

Αν βάλουμε στην εξίσωση τις ενέργειες πολιτικής και κοινωνικής τρομοκρατίας (παρά τον εφησυχασμό του νυν πρωθυπουργού μας), όπως τα ρατσιστικά πογκρόμ, τις πυρπολήσεις καταυλισμών, τις μαζικές δολοφονίες, ή και τις δηλώσεις περί ακονίσματος των ξιφολογχών στα πεζοδρόμια, ε, δεν είναι ακριβές ότι χωρίζει τον ακροδεξιό χώρο ιδεολογικό τείχος, ούτε με την τρομοκρατία, ούτε και με το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας.

Τρομοκράτες…

Αλλά δεν είναι μόνο η χώρα μας. Η ακροδεξιά τρομοκρατία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο, παρακολουθώντας και ενθαρρυμένη από την εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς. Οι οργανωμένες ακροδεξιές / ρατσιστικές / ναζιστικές συμμορίες αποτελούν πια σήμερα, την κύρια πηγή τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας κατά πολύ σε αριθμό θυμάτων και επιθέσεων την ισλαμιστική τρομοκρατία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Atomwaffen Division, μιας νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, για να εξαπλωθεί και να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες σε Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Γερμανία. Και η Atomwaffen δεν είναι η μόνη παρόμοια οργάνωση. Η οργάνωση NSU (National Socialst Underground) ήταν υπεύθυνη μεταξύ 1998 και 2007 για σειρά δολοφονιών μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου και ενός Έλληνα, στην Γερμανία. Η ίδια οργάνωση εμπλεκόταν και σε κυκλώματα παιδοφιλίας.

Εκτός βέβαια από τις οργανωμένες νεοναζιστικές ομάδες υπάρχουν και οι μεμονωμένοι τρομοκράτες / μαζικοί δολοφόνοι της ακροδεξιάς: π.χ. ο Μπρέιβικ στην Νορβηγία, ο Εστέμπανες στην Ισπανία, o Τάραντ στην Νέα Ζηλανδία, ο Ράθγιεν στην Γερμανία, πολλοί και διάφοροι στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, αλληλοεμπνεόμενοι σε ένα διεθνές δίκτυο φασιστικής βίας.

…και μαφιόζοι

Πολλές ακροδεξιές οργανώσεις ξεκίνησαν μέσα στη φυλακή σαν συμμορίες, που επέκτειναν τη δράση τους στη συνέχεια και εκτός φυλακής. Από το αμερικάνικο Aryan Brotherhood, μέχρι τις ακροδεξιές συμμορίες της Ρωσίας. Στις ΗΠΑ έχει καταγγελθεί η συνεργασία μεταξύ ακροδεξιών και εγκληματικών συμμοριών μοτοσικλετιστών.

Στη γειτονική Ιταλία η εκλογή στη θέση του δημάρχου ενός γνωστού νεοφασίστα, οδήγησε σε τεράστιο σκάνδαλο με την εμπλοκή της μαφίας στο ταμείο του δήμου. Ενώ όταν συνελήφθη πριν έναν σχεδόν χρόνο στην Ιταλία μια ομάδα που σχεδίαζε τη δημιουργία Ναζιστικού κόμματος, μεταξύ των οργανωτών ήταν και ένα υψηλόβαθμο μέλος της Καλαβριανής μαφίας, της Ντρανγκέτα. Αυτού του είδους οι διασυνδέσεις δεν είναι σπάνιες. Παρόμοιες σχέσεις έχει η Γιαπωνέζικη Γιακούζα με τους Ιάπωνες φασίστες. Στην Κολομβία, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες μοίραζαν και μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ δολοφονιών συνδικαλιστών και πολιτικών της αριστεράς και της μαζικής διακίνησης κοκαΐνης. Ακόμα και στη Σουηδία έχουν αποκαλυφθεί οι διασυνδέσεις μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και ναζιστών. Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…

Στην Σλοβακία πάντως οι δικαστές πρόσφατα έστειλαν στη φυλακή τον ηγέτη του μεγαλύτερου ακροδεξιού και φιλοναζιστικού κόμματος για διασπορά μίσους.

Είχε προηγηθεί στη Σλοβακία, πριν τέσσερα χρόνια, η φυλάκιση των εγκληματιών της ναζιστικής οργάνωσης “Αίμα και Τιμή”, για σύσταση εγκληματικής συμμορίας…

…και όχι δεν πρόκειται για σύμπτωση, Blut und Ehre, Αίμα και Τιμή ήταν ναζιστικό σλόγκαν που ήταν γραμμένο και πάνω στις αγκράφες των ζωνών της Χιτλερικής Νεολαίας, της νεολαίας του Γερμανικού ναζιστικού κόμματος. Μιας εγκληματικής οργάνωσης με δεκάδες εκατομμύρια θύματα όπως ξέρουμε…

Ο χώρος της ακροδεξιάς λοιπόν ανέκαθεν και τώρα ήταν συγκοινωνούν δοχείο με εκείνον του οργανωμένου εγκλήματος, συχνά χρηματοδοτούμενος από τις δραστηριότητες αυτές. Η αντιπαράθεση εγκληματικής και πολιτικής δράσης στην περίπτωση του νεοναζισμού, είναι έωλη. Στην πραγματικότητα για λόγους που αξίζει κανείς να μελετήσει, η συμβίωση των διαφόρων εκδοχών της μαφίας με τον ακροδεξιό χώρο ήταν αγαστή και αμφίπλευρα αποδοτική. Και το φαινόμενο χρήζει ακόμα μεγαλύτερης μελέτης αν σκεφτεί κανείς πως, επίσης παγκόσμια, η ακροδεξιά διατηρεί ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό υποστηρικτών και στα σώματα ασφαλείας…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα