ΑΘΗΝΑ
14:33
|
05.11.2024
Για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, η Κίνα κατάγραψε ρυθμό ανάπτυξης 4.9%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Κινεζική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 4.9% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, στοιχείο που την καθιστά την πρώτη σημαντική οικονομία που ανακάμπτει μετά την πανδημία της Covid-19.

Το θετικό ποσοστό, παρότι ελαφρώς μικρότερο σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών, συνιστά θεαματική επιστροφή στην ανάπτυξη για την κινεζική οικονομία, η οποία στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς κατέγραψε συρρίκνωση 6.8% – ήταν η πρώτη φορά μετά το 1992 που η χώρα εμφάνισε ύφεση.

Ο Γι Γκανγκ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, εκτίμησε ότι το έτος θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 2%. “Η οικονομία μας παραμένει ανθεκτική και σε ανοδική τροχιά. Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και θα ωφελήσει την παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα αναμένεται να είναι η μόνη οικονομία της G20 που θα παρουσιάσει ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει ύφεση 4.4%, τη μεγαλύτερη μετά το κραχ του 1929.

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε lockdown (τον Δεκέμβριο), αλλά και η πρώτη που βγήκε απ’ αυτό, στις αρχές Απριλίου. Η οικονομία της ήταν η πρώτη που επανεκκίνησε, αρχικά με την επαναλειτουργία των εργαστασίων της βαριάς βιομηχανίας και στη συνέχεια με την επανενεργοποίηση των τομέων παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα, το κράτος εφάρμοσε μια σειρά διευκολυντικών μέτρων για τη στήριξη των περιφερειών και τοπικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 19/10, ο τομέας της βιομηχανίας στην Κίνα εμφανίζει αύξηση 6.9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Το εμπόριο τρέχει με 3.3% ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 12.8%. Παράλληλα, ανεβαίνουν αισθητά οι τομείς του τουρισμού και της εστίασης.

Η ηγεσία της χώρας, πάντως, εκτιμά ότι και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι σε παγκόσμια κλίμακα και γι’ αυτό έχει ενεργοποιήσει την “οικονομία διπλής κυκλοφορίας”. Το σχέδιο που παρουσίασε ο Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Μάιο στοχεύει στη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τις αγορές του εξωτερικού, στην ενίσχυση της κατανάλωσης στο εσωτερικό της χώρας και στην ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας.

“Η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αντιστροφή των στοιχείων που την καθορίζουν. Η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται καθώς οι επενδύσεις, οι επιστήμες, η τεχνολογία, ακόμα και η πολιτική και η εθνική ασφάλεια υφίστανται υφίστανται ριζικές αλλαγές”, σχολίασε ο Σι Τζινπίνγκ σε ομιλία του στη Σενζέν την περασμένη Τετάρτη. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, η Κίνα “ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με τον εσωτερικό οικονομικό κύκλο να παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα