ΑΘΗΝΑ
10:49
|
18.05.2024

Ο νέος αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης του Ινδονήσιου προέδρου Τζόκο Ουιντόντο τροφοδοτεί πολυήμερες κινητοποιήσεις εργαζομένων και φοιτητών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νέος αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης του Ινδονήσιου προέδρου Τζόκο Ουιντόντο τροφοδοτεί πολυήμερες κινητοποιήσεις εργαζομένων και φοιτητών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο.

Και σήμερα, χιλιάδες εργάτες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Τζακάρτα εκφράζοντας την οργή τους για το νόμο που ψηφίστηκε στις 5 Οκτώβρη “τροποποιώντας” ή καταργώντας 75 προϋπάρχοντες εργασιακούς νόμους . Με τον τρόπο αυτόν θυσιάστηκαν ακόμη και αυτά τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, που προϋπήρχαν, στο βωμό προσέλκυσης “περισσότερων επενδύσεων” με αντάλλαγμα φθηνές θέσεις εργασίας που δεν εξασφαλίζουν ούτε καν τα στοιχειώδη της επιβίωσης.

Οι σημερινές διαδηλώσεις συνέπεσαν με την πρώτη επέτειο της δεύτερης θητείας του προέδρου Ουιντόντο και έδωσε αφορμή για κλιμάκωση των λαϊκών διαμαρτυριών σε μία χώρα παραδομένη εδώ και δεκαετίες στο έλεος μίας χούφτας πάμπλουτων οικογενειών που συντηρούν το πολιτικο-οικονομικό και στρατιωτικό κατεστημένο.

Οι υποσχέσεις του προέδρου Ουιντόντο για ευημερία και καταπολέμηση της φτώχειας ήταν, όπως απεδείχθη, «απαραίτητες» για την εξασφάλιση της επανεκλογής του. Τελικώς αποδείχθηκαν “φρούδες ελπίδες”.

Όπως αναμενόταν, ξεγελάστηκαν οικτρά τα λαϊκά στρώματα που τον ψήφισαν με την ψευδαίσθηση πως αυτός τουλάχιστον, επειδή δεν ήταν από “μεγάλο τζάκι” αλλά πρώην επιπλοποιός και δήμαρχος επαρχιακής πόλης, θα καταλάβαινε τις αγωνίες τους.

Στην πράξη απεδείχθη πως δεν αρκεί ούτε η ταξική προέλευση των πολιτικών, ούτε ο πρότερος “έντιμος βίος” για να ανατραπούν πολυετείς δομές εξουσίας βαθιάς εκμετάλλευσης…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα