ΑΘΗΝΑ
06:30
|
19.04.2024
Η RSF καταγγέλει τον πρόεδρο της Βραζιλίας και τους γιούς του, ότι απειλούν την ελευθρεία του Τύπου στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οργάνωση RSF (Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα) καταγγέλουν τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου αλλά και τους γιούς του, ότι απειλούν την ελευθρεία του Τύπου στη χώρα, μέσω μηχανισμών έμμεσης λογοκρισίας.

Η οργάνωση καταγγέλει, για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 100 επιθέσεις κατά δημοσιογράφων από τον Μπολσονάρου, τους γιούς του αλλά και άλλους στενούς συνεργάτες του.

“Αυτή η ανοικτά εχθρική στάση προς τον Τύπο έχει γίνει σήμα κατατεθέν” της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, στηλιτεύουν οι RSF.

“Εκτός από τις επιθέσεις, υπάρχει ένα κλίμα καχυποψίας απέναντι στον Τύπο, παραπληροφόρησης και περιορισμού της μετάδοσης επίσημων δεδομένων προκειμένου να ελεγχθεί η δημόσια συζήτηση”, συνεχίζει η έκθεση, χωρίς να υπολογίζεται η “αδιαφάνεια” με την οποία έγινε η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 154.000 Βραζιλιάνους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, ο ακροδεξιός ηγέτης “κατηγόρησε τον Τύπο ότι πολιτικοποιεί τον ιό και προκαλεί πανικό και κοινωνικό χάος”.

Η έκθεση των RSF κάνει επίσης λόγο για “δικαστική παρενόχληση ως μηχανισμό λογοκρισίας”, με “καταχρηστικές” αγωγές κατά δημοσιογράφων ή μέσων ενημέρωσης,, παραθέτοντας ως παράδειγμα την απόφαση μιας δικαστίνας που απαγόρευσε στο TV Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, να προβάλει έγγραφα που συνδέονταν με την έρευνα σε βάρος του Φλάβιου Μπολσονάρου, μεγαλύτερου γιού του προέδρου, υπόπτου για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων με την απασχόληση ανύπαρκτων μισθωτών.

Ο “Τραμπ των Τροπικών”, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση αυτήτον Αύγουστο, είχε πει: “Μου έρχεται να σου δώσω μια μπουνιά για να σου κλείσω το στόμα”.

Η Βραζιλία καταλαμβάνει την 107η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζουν οι RSF.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα