ΑΘΗΝΑ
11:41
|
25.04.2024
Ανεβαίνουν οι εντάσεις εν όψει της τελευταίας τηλεμαχίας Τραμπ - Μπάιντεν, την Πέμπτη 22/10.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανεβαίνουν οι εντάσεις εν όψει του τελευταίου τηλεοπτικού ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη, 22/10.

Η Επιτροπή για τις Προεδρικές Τηλεμαχίες (Commission on Presidential Debates / CPD), ανακοίνωσε χθες τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του προεδρικού ντιμπέιτ, που θα επιβληθούν προκειμένου να αποφευχθεί το χάος και η κωμικοτραγική εικόνα της πρώτης τηλεμαχίας ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μπάιντεν.

Η βασική αλλαγή είναι ότι κάθε φορά που θα μιλά ένας εκ των δύο υποψηφίων, το μικρόφωνο του άλλου θα παραμένει κλειστό, για να μην μπορεί να διακόψει. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη συγεκριμένη τροποποίηση “πολύ άδικη” και διαφωνεί με τις περισσότερες από τις αλλαγές.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής, η τηλεμαχία της Πέμπτης θα διαρκέσει 90 λεπτα, τα οποία θα είναι μοιρασμένα σε έξι 15λεπτα. Σε κάθε δεκαπεντάλεπτο οι υποψήφιοι θα καταθέτουν για δύο λεπτά την άποψη και τη στρατηγική τους για κάθε ένα από τα έξι επιλεγμένα θέματα (κορονοϊός, φυλετικές διακρίσεις, κλιματική αλλαγή, αμερικανική οικογένεια, εθνική ασφάλεια, ηγεσία) και μετά θα συνδιαδελέτονται και θα ανταλλάσσουν επιχειρήματα για το κάθε θέμα επί 11 περίπου λεπτά.

Σύμφωνα με τη διατύπωση της Επιτροπής, “προκειμένου να τηρηθεί αυτός ο κανόνας, στις δίλεπτες τοποθετήσεις θα είναι ενεργοποιημένο μόνο το μικρόφωνο του εκάστοτε ομιλούντος”. Εννοείται ότι και τα δύο μικρόφωνα θα παραμένουν ανοιχτά στα διαστήματα των αντιπαραθέσεων.

Στην ανακοίνωση της CPD ξεκαθαρίζεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν απολύτως ευχαριστημένη από τις τροποποιήσεις: “Οι μεν μας καταλογίζουν ότι το παρατραβήξαμε, οι δε ότι δεν βάλαμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Εμείς αισθανόμαστε ότι τηρήσαμε μια σωστή ισορροπία, προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού στον οποίο απευθύνονται οι τηλεμαχίες”.

Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Μπιλ Στέπιεν, σχολίασε ότι “Ο πρόεδρος Τραμπ θα συμμετάσχει στην τηλεμαχία, παρά τις αλλαγές που επέβαλε την τελευταία στιγμή η επιτροπή προκειμένου να διευκολύνει τον ευνοούμενό της υποψήφιο”.

Πέρα από τον τρόπο διεξαγωγής, η πλευρά Τραμπ έχει αντιρρήσεις και για τη θεματολογία του ντιμπέιτ, καθώς θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα υπό συζήτηση ζητήματα. “Θα συμμετάσχω”, είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, “αλλά είναι πολύ άδικο που άλλαξαν τα θέματα την τελευταία στιγμή και είναι επίσης άδικο ότι για μία ακόμα φορά θα έχω απέναντί μου μια προκατειλημμένη δημοσιογράφο”.

Η πλευρά Μπάιντεν απάντησε στον Τραμπ ότι τόσο τα θέματα όσο και η συντονίστρια της τηλεμαχίας (η Κρίστεν Γουέλκερ) είχαν συμφωνηθεί και από τους δύο αντιπάλους. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου των Δημοκρατικών σχολίασε ότι “Η πλευρά Τραμπ λέει απροκάλυπτα ψέματα γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ φοβάται να απαντήσει σε ερωήσεις για τις καταστροφικές του κινήσεις στη διαχείριση της πανδημίας. Ως συνήθως, ο πρόεδρος αντί να βοηθά το έθνος σε μια κατάσταση κρίσης, αναζητά αντιπερισπασμούς”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα