ΑΘΗΝΑ
17:27
|
24.04.2024
Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, παρατείνεται η τουρκικιή Navtex και το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Γενί Σαφάκ, παρατείνεται η τουρκικιή Navtex και το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο.

Η Navtex, αναμένεται να παραταθεί από αύριο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, και οι εργασίες του Oruc Reis θα συνεχιστούν νότια του Καστελλόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου.

Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ότι στόχος είναι πλέον ο τετραπλασιασμός τους, να φτάσουν δηλαδή τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου ανέφερε ότι το  “Οruc Reis”  με νέα τουρκική Navtex  “θα μεταφερθεί νότια της Ρόδου και Κρήτης”.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης, η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία,  έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Η μεταφορά του τουρκικού ερευνητικού σκάφους σε νέες συντεταγμένες, με παράταση της υφισταμένης η την έκδοση νέας navtex από την Τουρκία, ήταν αναμενόμενη για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις. Οι εκτιμήσεις του ελληνικού επιτελείου συγκλίνουν ως προς την πληροφορία για την μεταφορά του ερευνητικού σκάφους.   

Σημειώνεται ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική  αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες, κατά πάγια τακτική, το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (20/10) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τους ομολόγους τους σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και με επιστολή του στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης την αναστολή της διαδικασίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα