ΑΘΗΝΑ
06:36
|
19.04.2024
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει, ως περιέχουσα αβάσιμες κατηγορίες τη δήλωση της τριμερούς συνόδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εξέδωσε αντι-Navtex απαντώντας στη νέα πρόκληση της Τουρκίας, η οποία ανανέωσε χθες (21/10) τη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Η ελληνική ναυτική οδηγία υπογραμμίζει ότι η τουρκική Navtex είναι παράνομη καθώς αφορά “σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα” σε περιοχή που “επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα”.

Ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο, όπως συμπληρώνεται και μεταδίδει το ΑΠΕ, έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Υπεθνυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης (20/10), η Άγκυρα εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των Ψαρών, της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία, έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι χθες (21/10), μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, έδειξε πάλι τους χάρτες της Αγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα προχωρήσει στις θαλάσσιες έρευνες “όπου θέλει”.

“Εχουμε υφαλοκρηπίδα. Κάνουμε έρευνες στο δικό μας χώρο, όπως γίνεται και στη Μαύρη Θάλασσα […] θα κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε. Και συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε με τη Λιβύη. Tα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα” τόνισε δείχνοντας τον χάρτη.

Προειδοποιώντας ότι “απειλές” και “κυρώσεις δεν περνάνε στην Τουρκία”, στηλίτευσε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα λέγοντας ότι “ξέρουμε», είπε, “πως έγινε η Νότια Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Ποιά είναι η απειλή; Κυρώσεις. Κι εμείς τους λέμε ότι οι απειλές της Ε.Ε. δεν σημαίνουν τίποτα. θα έπρεπε να υπάρχουν λύσεις αντί για απειλές. Δεν είμαστε μια χώρα που λειτουργεί με απειλές. Ασχέτως από τις κυρώσεις, έχουμε μάθει ότι αυτό είναι η δύναμή μας. Ηρεμα προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις πολύ γρήγορα”.

Αβάσιμη η κοινή δήλωση της τριμερούς συνόδου στην Κύπρο

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απορρίπτει, ως περιέχουσα αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς εναντίον της χώρας, τη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της συνόδου κορυφής Αίγυπτου, Ελλάδας και Κύπρου-της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε χθες (21/10) στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει σύνηθες το φαινόμενο βάσει των προηγούμενων συνόδων των τριών.

“Το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις που δημοσιεύονται από αυτήν την τριμερή, η οποία υποτίθεται ότι έχει ως στόχο την υποστήριξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο στοχεύουν κάθε φορά τη χώρα μας, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών. Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια περιεκτική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μινιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα