ΑΘΗΝΑ
02:43
|
24.04.2024
Ο πρώτος γύρος θα ολοκληρωθεί αύριο την Κυριακή, με τον δεύτερο γύρο να λαμβάνει χώρα στις 7-8 Νοεμβρίου.
A man casts his ballot at a school used as a polling station, during the first round of Egypt's parliamentary elections in Giza, Egypt, October 24, 2020. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησαν στην Αίγυπτο σήμερα Σάββατο οι κοινοβουλευτικές εκλογές που αναμένεται να κυριαρχηθούν από υποστηρικτές του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί αύριο την Κυριακή, με τον δεύτερο γύρο να λαμβάνει χώρα στις 7-8 Νοεμβρίου. Οι εκλογές διεξάγονται βάσει ενός νέου εκλογικού νόμου σύμφωνα με τον οποίο το 50% των 568 κοινοβουλευτικών εδρών κατανέμονται σε προεπιλεγμένες λίστες υποψηφίων, ένα σύστημα που σύμφωνα με την αντιπολίτευση ωφελεί εκ των πραγμάτων τους υποστηρικτές του ηγέτη της χώρας.

Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανεμηθούν σε μεμονωμένους υποψήφιους και 28 βουλευτές θα διοριστούν απευθείας από τον Πρόεδρο Σίσι. Το Κόμμα του Μέλλοντος του Έθνους (Mostaqbal Watn) το οποίο τον Αύγουστο κέρδισε σχεδόν τα τρία τέταρτα των εδρών στις εκλογές για τη Γερουσία της Αιγύπτου, είναι το φαβορί για να βγει στην κορυφή.

Η διακυβέρνηση Σίσι, ο οποίος ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, έχει συνοδευτεί από την στοχοποίηση κάθε μορφής αντιπολίτευσης και την άγρια καταστολή. Εντύπωση έχουν προκαλέσει διεθνώς οι αναφορές για εξαφανίσεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και φυλακίσεις εφήβων.

Πηγές The Star

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα