ΑΘΗΝΑ
08:29
|
28.05.2024
Το Σουδάν και το Ισραήλ θα συζητήσουν συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα εμπορίου και μετανάστευσης τις επόμενες εβδομάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Σουδάν και το Ισραήλ θα συζητήσουν συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα εμπορίου και μετανάστευσης τις επόμενες εβδομάδες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν σήμερα την Κυριακή, σηματοδοτώντας την αρχή της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από δεκαετίες εχθροπραξιών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Χαρτούμ ανέφερε ότι οι αντιπροσωπείες του Σουδάν και του Ισραήλ θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να διαπραγματευτούν συμφωνίες για τη γεωργία, την αεροπορία, το εμπόριο και τη μετανάστευση (το Ισραήλ φιλοξενεί 6.284 Σουδανούς μετανάστες). Δεν δόθηκαν ωστόσο λεπτομέρειες ούτε χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες.

Η συμφωνία που μεσολαβήθηκε από τις ΗΠΑ έκανε το Χαρτούμ την τρίτη αραβική κυβέρνηση που καθιέρωσε επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ τους τελευταίους δύο μήνες και μόλις την πέμπτη από το 1948.

Ωστόσο, πολιτικές ομάδες εντός του Σουδάν έχουν απορρίψει τη συμφωνία. Οι απόψεις μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών που ηγούνται της διαδικασίας μετάβασης στη μετά Μπασίρ εποχή.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της αφρικανικής χώρας δήλωσαν ότι θα έπρεπε να εγκριθεί από ένα μεταβατικό κοινοβούλιο που δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, πάνω από ένα χρόνο μετά την μαζική εξέγερση που απομάκρυνε από την εξουσία τον αυταρχικό ισλαμιστή ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ, επί των ημερών του οποίου οι σχέσεις τω δύο χωρών βρίσκονταν στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα