ΑΘΗΝΑ
01:16
|
20.04.2024
Συντριπτική νίκη του Χιλιανού λαού! Το 78% ψήφισε υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν χρόνο μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες του χιλιανού λαού, σχεδόν 15 εκατομμύρια Χιλιανοί έσπευσαν χθες (25/2) στις κάλπες στο πλαίσιο του ιστορικού δημοψηφίσματος για να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: “Επιθυμείτε ένα νέο Σύνταγμα;” και “Ποιο όργανο θα πρέπει να συντάξει το νέο Σύνταγμα”. 

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, σχεδόν το 78% του χιλιανού λαού τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, με το ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς όσο προχωρά η καταμέτρηση.

Νωρίτερα, με το 11% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, υπέρ της αναθεώρησης τασσόταν το 77,26%, εναντίον το 22,24%.

Πριν προλάβουν να κλείσουν τα εκλογικά τμήματα, στις 20:00 το βράδυ (01:00 ώρα Ελλάδας), οι Χιλιανοί υποστηρικτές του “Ναι”  ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στην πλατεία Ιταλίας, του Σαντιάγο, το εμβληματικό επίκεντρο της εξέγερσης ενάντια στο υπερφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Παρά την πανδημία του κορονοϊού που έχει πλήξει σκληρά τη Χιλή (500.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, 14.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19), η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μεγάλη, όπως καταγράφονται στις μεγάλες ουρές των ψηφοφόρων, με μάσκες στα πρόσωπα που έσπευσαν στα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας.

Πολλοί Χιλιανοί χαρακτήρισαν την χθεσινή ψηφοφορία “ιστορική” και το αποτέλεσμά της “συντριπτική νίκη του Χιλιανού λαού υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας. “Η Χιλή αξίζει μια εθνική κάθαρση και νομίζω πως αυτή είναι η αρχή”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 35χρονος μηχανικός, Φελίπε.

Σημειώνεται ότι το ισχύον σύνταγμα, που ίσχυε από το 1980 και θεσπίστηκε από την στρατιωτική χούντα του Αουγκούστο Πινοτσέτ αν και είχε αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, δεν καθιέρωνε την ευθύνη του κράτους να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη στο λαό– αιτήματα, που μεταξύ πολλών ακόμη, διεκδικήθηκαν όμως από εκατομμύρια Χιλιανούς από τον Οκτώβριο του 2019, όταν η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές στα εισιτήρια του μετρό, πυροδοτώντας ένα κύμα διαδηλώσεων που μετατράπηκε σε βίαιες ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 34 νεκρούς και 3.800 τραυματίες.

Η κατάργηση του υφιστάμενου Συντάγματος της Χιλής, που καταρτίστηκε το 1980 με στόχο να μπορέσουν να διατηρηθούν στην εξουσία τα συντηρητικά στρώματα της κοινωνική χιλιανής ιεραρχίας, ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών που έιχαν βγει στους δρόμους του Σαντιάγο αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, από τις 18 Οκτωβρίου 2019 ζητώντας μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, αναγνώρισε, σε ομιλία του προς το πολίτες, τη νίκη των Χιλιανών που ζητούν ένα νέο Σύνταγμα, αλλά δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι πρόκειται μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας: “Από σήμερα, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε ώστε το νέο σύνταγμα να είναι το εξαιρετικό πλαίσιο για την ενότητα, τη σταθερότητα και το μέλλον”, είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα