ΑΘΗΝΑ
10:14
|
20.04.2024
Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει άλλες προτεραιότητες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Λευκού Οίκου προχώρησε σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή παραδοχή το βράδυ της Κυριακής (25/10) – ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ ο περιορισμός της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

“Δεν πρόκειται να ελέγξουμε την πανδημία”, δήλωσε χαρακτηριστικά (και απροκάλυπτα) ο Μαρκ Μίντοους.

Ο ακροδεξιός πολιτικός και πρώην εκπρόσωπος της Βόρειας Καρολίνας στο Κογκρέσο προέβη στην παραπάνω δήλωση τη στιγμή που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού εκτοξεύεται σε 38 πολιτείες της χώρας.

Επιπλέον, ο κορονοϊός ‘θερίζει’ ακόμα και μέσα στον Λευκό Οίκο, με τον επιτελάρχη του Μάικ Πενς και τέσσερα ακόμη μέλη του στενού κύκλου συνεργατών του αντιπροέδρου των ΗΠΑ να έχουν διαγνωστεί θετικά στον ιό.

Ο Μίντοους, στην καταστροφική χθεσινή του συνέντευξη στο CNN, απέφυγε συστηματικά να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη δραματική διάδοση του ιού στη χώρα και εστίασε σε “άλλες παραμέτρους”, όπως οι έρευνες για το εμβόλιο και για αποτελεσματικές θεραπείες που θα μειώσουν το ποσοστό των θανάτων στις ΗΠΑ.

Οι θάνατοι, όμως, στις ΗΠΑ παραμένουν πάρα πολλοί – σχεδόν 1000 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου Covid-19.

Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν να μάθουν γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιορίσει τη διάδοση του ιού, ο Μίντοους απάντησε κυνικά: “γιατί πολύ απλά πρόκειται για έναν πολύ μεταδοτικό ιό”.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Πενς, παρότι εκτέθηκε κατ’ επανάληψη στον ιό τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία. Σε χθεσινή του ομιλία στο Κίνγκστον της Βόρειας Καρολίνας απέφυγε να κάνει αναφορά στα κρούσματα που εντοπίστηκαν ανάμεσα στο επιτελείο του, ενώ σήμερα θα παραστεί σε συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών στο Χίμπινγκ της Μινεσότα.

Ο Μάικ Πενς συνεχίζει το πρόγραμμά του κόντρα στη σύσταση του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών για προληπτική καραντίνα 14 ημερών, ενώ συχνά εμφανίζεται δημοσίως χωρίς να φορά μάσκα. Αυτά, από τον άνθρωπο που θεσμικά είναι ο επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο δε Τραμπ, ο πρόεδρος της χώρας, έχει να εμφανιστεί σε κάποια από τις συνεδριάσεις της επιτροπής “εδώ και μήνες”, κατά δήλωση του δρ Άντονι Φάουτσι, του αρχιάτρου της επιτροπής.

Ο Λευκός Οίκος “απάντησε” στις αιτιάσεις της επιτροπής ότι ο αντιπρόεδρος Πενς δεν είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με τον κανόνα της προληπτικής καραντίνας γιατί θεωρείται “αναγκαίο προσωπικό”.

Ο Μίντοους, στην ερώτηση από πότε η προεκλογική καμπάνια θεωρείται “αναγκαία”, απάντησε ότι ο αντιπρόεδρος εκτελεί -ανάμεσα στις ομιλίες και τις δημόσιες εμφανίσεις – και τα επίσημά του καθήκοντα.

Αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του Τραμπ και του Πενς υπάρχουν πλέον ακόμα και μέσα από το σώμα των Ρεπουμπλικανών. Ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, ο οποίος στις αρχές του μήνα νόσησε με κορονοϊό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του πρώτου προεδρικού ντιμπέιτ, δήλωσε στο δίκτυο ABC ότι “όλοι πρέπει πλέον να βάλουν την υγεία των ανθρώπων με τους οποίους έρχονται σε επαφή πάνω από οτιδήποτε άλλο. Με εκπλήσσουν αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες”.

Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, χθες φωτογραφήθηκε σε συγκέντωση στο Νιου Χάμπσαϊρ χωρίς να φοράει μάσκα.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα