ΑΘΗΝΑ
10:15
|
02.05.2024
Ο Αντρές Φελίπε Βανέγας σκοτώθηκε σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Τσοκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ανακοίνωσε χθες (Κυριακή 25/10) ότι ο διοικητής των ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), Αντρές Φελίπε Βανέγας Λοντόνο, σκοτώθηκε σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Τσοκό.

Ο Βανέγας, που αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της τελευταίας επίσημης οργάνωσης που συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο στην Κολομβία με το προσωνύμιο Ουριέλ, ήταν μία από τις πιο προβεβλημένες μορφές της αλλαγής γενιάς στον ELN, με συχνές εμφανίσεις στα ΜΜΕ και με πυκνή δραστηριότητα στα social media.

Ο πρόεδρος Ντούκε ανακοίνωσε τη δολοφονία του σε τηλεοπτικό διάγγελμα, περιστοιχισμένος από τους διοικητές της αστυνομίας και του στρατού της Κολομβίας. Στο μήνυμά του, χαρακτήρισε τον Ουριέλ “τρομοκράτη”, ο οποίος ευθύνεται για μια σειρά από απαγωγές, δολοφονιές στρατιωτών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη στρατολόγηση ανηλίκων.

“Ο τρομοκράτης Αντρές Φελίπε Βανέγας Λοντόνο, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ουριέλ, αφανίστηκε. Σκοτώθηκε σε μια επιχείρηση την οποία εκτέλεσαν άψογα από κοινού οι μυστικές υπηρεσίες, ο εθνικός στρατός και η αστυνομία της Κολομβίας”, είπε χαρακτηριστικά ο Ντούκε.

O Κολομβιανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι ο 41χρονος Ουριέλ χρησιμοποιούσε τα social media “για να διακαιολογεί τα εγκλήματά του” και κάλεσε τα μέλη του ELN να εγκαταλείψουν τα όπλα και να παραδοθούν.

Ο ELN ιδρύθηκε το 1964 και σήμερα πιστεύεται ότι διαθέτει περίπου 2.300-2.600 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης στην επαρχία και στις πόλεις της Κολομβίας. Δρα στο 12% των 1.100 κολομβιανών δήμων, σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, ενώ η κυβέρνηση στην Μπογοτά διατείνεται πως δραστηριοποιείται και στη Βενεζουέλα.

Η οργάνωση συμμετείχε στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τον Ιανουάριο του 2019, μετά την επίθεση εναντίον αστυνομικής σχολής στην Μπογκοτά, στην εοποία είχαν σκοτωθεί 22 άνθρωποι και ο δράστης. Ο Ιβάν Ντούκε κατηγόρησε τον Ουριέλ ότι ήταν ένας από τους συντονιστές της αυτής της επίθεσης.

Η περιφέρεια Τσοκό, όπου δρούσε ο διοικητής Ουριέλ, αποτελεί θέατρο σύγκρουσης για τον έλεγχο εδαφών ανάμεσα στον ELN και την Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στη χώρα, που ίδρυσαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί αφού θεωρητικά αφοπλίστηκαν και εγκατέλειψαν την ένοπλη δράση το 2006.

Αποτελεί επίσης στρατηγικής σημασίας πύλη εξόδου της κοκαΐνης που εξάγεται προς την κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και περιοχή από όπου εξορύσσεται παράνομα χρυσός — τα έσοδα αυτής της τελευταίας δραστηριότητας, σύμφωνα με την εισαγγελία, ξεπερνούν ακόμη και αυτά από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα