ΑΘΗΝΑ
17:05
|
19.04.2024
Στην βαθιά κρίση που προκάλεσε η πραξικοπηματική μειοδοτική ενέργεια του Χρυσόστομου στην Εκκλησία της Κύπρου αντιδρά η Ρωσική Ορθοδοξία.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πιθανώς θα διακόψει την ευχαριστιακή της κοινωνία με τον προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, και θα τον αφαιρέσει από τα δίπτυχα της, αλλά θα παραμείνει σε κοινωνία με την Εκκλησία της Κύπρου, δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολαμσκ, υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. 

Όπως γράψαμε και το Σάββατο, ο Κύπρου Χρυσόστομος πραξικοπηματικά και εν αγνοία της Ιεράς Συνόδου της Κυπριακής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανέφερε ως προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας τον σχισματικό Επιφάνιο, οδηγώντας σε κρίση την Κύπρο σε μία πολύ ευαίσθητη συγκυρία. «Λυπούμεθα βαθιά για το θλιβερό αυτό γεγονός. Η απόφαση [για το τι θα ακολουθήσει] θα ληφθεί από την Ιερά Σύνοδο. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα διαγραφεί από τα δίπτυχα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η αναφορά του στη λειτουργία θα σταματήσει δηλαδή, έως ότου ξεκαθαριστούν οι συνθήκες του περιστατικού [του Σαββάτου]» δήλωσε σχετικά. «Αυτό σημαίνει την διακοπή της Ευχαριστιακής κοινωνίας με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και όχι με αυτήν καθ΄αυτήν την Εκκλησία της Κύπρου».

Μιλώντας για τους λόγους που οδήγησαν στην μειοδοτική ενέργεια τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο μητροπολίτης Ιλαρίων ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι [ο Χρυσόστομος] δεχόταν πίεση από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος επιδιώκει να αναγνωριστούν οι αντικανονικοί σχισματικοί από μία τουλάχιστον ακόμη Εκκλησία. Υπάρχει πίεση από τις ΗΠΑ, οι οποίες ενδιαφέρονται να αδυνατίσουν την Ρωσική Εκκλησία και να φέρουν σε σύγκρουση τον Ελληνικό με το Σλαυικό [ορθόδοξο] κόσμο… Η Ρωσική Εκκλησία θα συνεχίσει να είναι σε κοινωνία με όλους τους Επισκόπους που δεν αναγνωρίζουν την μονομερή απόφαση του Αρχιεπισκόπου. Ο Ρωσικός λαός ήταν πάντα δίπλα στον λαό της Κύπρου, θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε τα προσκυνήματα αυτών των μητροπόλεων που συνεχίζουν να είναι σε κοινωνία με τη Ρωσική Εκκλησία… Πάνω από όλα, για μας, είναι η ενότητα της Εκκλησίας».

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της νομίμου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που, μέσω του εκπροσώπου της, αρχιερέα Νικολάι Ντανίλεβιτς, που ερμήνευσε την στάση του Χρυσοστόμου ως «προσπάθεια να ικανοποιήσει το Φανάρι» παρ΄ ότι με τη στάση του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ίδια του την Εκκλησία. «Ο απλός κλήρος και οι Ιεράρχες της Κύπρου είναι έξαλλοι και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πολύ σκληρές αποφάσεις εκ μέρους τους. Μπορεί να φτάσουν και στην άρνηση συλλειτουργίας με τον αρχιεπίσκοπο, έως ότου αλλάξει τη στάση του… Στάση που δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Είναι προσωπικό του πρόβλημα… Το Φανάρι προφανώς τον πίεσε, καθώς είναι ο πιο αδύναμος μεταξύ των αρχιεπισκόπων. Θέλει να δείξει ότι οι σχισματικοί μπορεί να έχουν ένα κάποιο μέλλον. Είναι σκανδαλώδες και μακράν του εκκλησιαστικού πνεύματος».

«Τα πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα συνεχίζουν να εμπλέκονται στα εκκλησιαστικά θέματα, και δυστυχώς το θύμα είναι τόσο η Ενότητα της Ορθοδοξίας όσο και οι κατά τόπους Εκκλησίες. Αποφάσεις που λαμβάνονται καθ’ υπαγόρευσιν των ισχυρών του κόσμου τούτου, και από παράγοντες που βρίσκονται μακρυά από την πίστη, μόνο στην θεραπεία του σχίσματος δεν προσφέρουν», ήταν, επίσης, η δήλωση του μητροπολίτη Αντωνίου του Μπορισπίλ και Μπροβαρυ της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα