ΑΘΗΝΑ
21:41
|
26.04.2024

Δριμεία κριτική εξακολουθεί να δέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από ηγεσίες του μουσουλμανικού κόσμου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον “ισλαμικό αυτονομισμό” […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δριμεία κριτική εξακολουθεί να δέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από ηγεσίες του μουσουλμανικού κόσμου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον “ισλαμικό αυτονομισμό” και την ελευθερία της έκφρασης με αφορμή τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πατί και τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.  

Ιράν και Σαουδική Αραβία, που συνήθως συμφωνούν στο να διαφωνούν, καταδίκασαν τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Πατί “σκοτώθηκε από ισλαμιστές που θέλουν το μέλλον μας” και τόνισε ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το δικαίωμά της να δημοσιεύει “τα σκίτσα της”.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει και καταδικάζει κάθε “σύνδεση της τρομοκρατίας με το Ισλάμ” ενώ χαρακτήρισε τα σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ “προσβλητικά”. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου των Σαούντ καταδίκασε κάθε “πράξη τρομοκρατίας από όποιον κι αν διαπράττεται”. “Καταδικάζουμε όλες τις ενέργειες που προκαλούν μίσος, βία και εξτρεμισμό αλλά και που παραβιάζουν τις αξίες της συνύπαρξης και του αμοιβαίου σεβασμού”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ  κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι “τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό”. “Η προσβολή 1,9 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων – και των ιερών στοιχείων τους – λόγω των φρικτών εγκλημάτων τέτοιων εξτρεμιστών είναι μια καιροσκοπική ευκαιριακή κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης”, έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. “Αυτό το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζαρίφ, “οι μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα της ‘λατρείας του μίσους’ που υποστηρίζεται από τα αποικιοκρατικά καθεστώτα και διαδίδεται από τους συνεργάτες τους”.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η επίθεση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Γάλλο ομόλογό του χαρακτηρίζοντάς τον “ψυχοπαθή” και καλώντας τον μουσουλμανικό κόσμο να μποϊκοτάρει τα γαλλικά προϊόντα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν κάλεσε το Facebook να απαγορεύσει το ισλαμοφοβικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του, προειδοποιώντας για μια αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων, μερικές ώρες αφότου κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι “επιτέθηκε στο Ισλάμ”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα