ΑΘΗΝΑ
13:31
|
18.05.2024
Κάτω από τα ιερά "δέντρα κατευθύνσεων", οι γυναίκες της φυλής Τζαμπ Γουρούνγκ γεννούν τα παιδιά τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η καταστροφή ενός ιερού δέντρου των αβορίγινων, που ξεριζώθηκε και τεμαχίστηκε γιατί εμπόδιζε την διαπλάτυνση ενός αυτοκινητόδρομου, έχει ξεσηκώσει κύμα οργής και διαμαρτυριών στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

Εδώ και καιρό, ακτιβιστές έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή της φυλής Τζαμπ Γουρούνγκ, προκειμένου να προστατεύσουν τα ιερά “δέντρα κατευθύνσεων”, κάτω από τα οποία οι γυναίκες της φυλής γεννούν τα παιδιά τους. Χθες, όμως (Δευτέρα 26/10), ένα ιερό δέντρο ξεριζώθηκε από τις μπουλντόζες της περιφέρειας, στο πλαίσιο έργων για τη διαπλάτυνση ενός αυτοκινητόδρομου.

Οι αρχές επιμένουν ότι το δέντρο δεν συγκαταλέγεται στα 250 “πολιτισμικώς σημαντικά” δέντρα, τα οποία προστατεύονται από πέρσι με συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Βικτώρια και των Αβορίγινων. Οι ακτιβιστές, όμως, επιμένουν ότι το δέντρο ήταν “δέντρο κατευθύνσεων” και παραμένουν στην περιοχή προκειμένου να προστατεύσουν τα υπόλοιπα.

Η αστυνομία της Βικτώρια έχει ήδη προχωρήσει σε 25 συλλήψεις ακτιβιστών, με την κατηγορία της παρεμπόδισης δημοσίων έργων. Σε βίντεο που διαμοιράζονται στα social media, αστυονομικοί φαίνονται να προσαγάγουν βίαια κάποιους από τους διαμαρτυρόμενους, ενώ άλλοι είναι σκαρφαλωμένοι στα δέντρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, το δέντρο που ξεριζώθηκε ήταν ηλικίας 100 ετών, αλλά οι ακτιβιστές επιμένουν ότι ήταν ένας ευκάλυπτος ηλικίας τουλάχιστον 350 ετών.

“Είμαι συγκλονισμένη. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι τον πόνο των προγόνων μας”, έγραψε στο Twitter η Λίντια Θορπ η πρώτη εκπρόσωπος των Αβορίνινων στη γερουσία της Αυστραλίας και μέλος της φυλής Τζαμπ Γουρούνγκ.

Η αβορίγινη συγγραφέας Σελέστ Λιντλ κατηγόρησε την κυβέρνηση για “καταστροφή ενός ιερού κομματιού της κληρονομιάς των Τζαμπ Γουρούνγκ”, ενώ οι οργανώσεις των Τζαμπ Γουρούνγκ περιγράφουν τα ιερά δέντρα της περιοχής ως εξίσου σημαντικά με μια εκκλησία ή οποιονδήποτε τόπο λατρείας.

Τα “δέντρα κατευθύνσεων” κατέχουν ξεχωριστή θέση στην πολισμική παράδοση των αβορίγινων, καθώς σ’ αυτά καταφεύγουν οι γυναίκες για να γεννήσουν και εκεί θάβουν τον πλακούντα τους αμέσως μετά τη γέννα.

Η κυβέρνηση της Βικτώρια επιχειρεί την επέκταση 12 χιλιομέτρων ενός αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Μελβούρνη με την Αδελαΐδα, με βασικό επιχείρημα ότι ο νέος δρόμος θα βοηθήσει στη μείωση των πολλών αυτοκινητικών ατυχημάτων που σημειώνονται στην περιοχή.

“Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 ατυχήματα στη Δυτική Λεωφόρο, στα οποία έχουν σκοτωθεί 11 άνθρωποι. Η άμεση ολοκλήρωση του έργου θα σώσει ζωές”, σημειώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι το δέντρο που κόπηκε δεν ήταν ιερό και ξεριζώθηκε με την έγκριση τόσο των γαιοκτητών της περιοχής, όσο και των ομοσπονδιακών και οικολογικών οργανώσεων που έκαναν τους προκταρκτικούς ελέγχους για το έργο.

Πριν από μερικούς μήνες, η καταστροφή μιας ιερής σπηλιάς των Αβορίγινων στη Δυτική Αυστραλία από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Rio Tinto είχε προκαλέσει εθνική κατακραυγή και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του προέδρου της εταιρείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα