ΑΘΗΝΑ
09:07
|
26.04.2024
Αναμένεται να ανακοινωθεί το πότε ακριβώς θα επιστρέψει στην πατρίδα του πολιτικά εξόριστου ηγέτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πράσινο φως της επιστροφής άναψε για τον Έβο Μοράλες, αμέσως μετά την ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του από Βολιβιανό δικαστή.

Το ένταλμα σύλληψης του πολιτικά εξόριστου ηγέτη, ακυρώθηκε χθες κι έτσι ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής του στη Βολιβία, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να συλληφθεί και να τεθεί υπό κράτηση.

Βολιβιανοί εισαγγελείς είχαν εκδόσει ένταλμα σύλληψης για τον Έβο Μοράλες τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον για ανταρσία και τρομοκρατία, έπειτα από καταγγελίες στελεχών της μεταβατικής κυβέρνησης της Τζανίνε Άνιες.

Εκτός από τις κατηγορίες για “τρομοκρατία”, “υποκίνηση σε στάση”, “τρομοκρατία” και άλλα σχετικά, η Γενική Εισαγγελία της Βολιβίας τον κατήγγειλε για “βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, διακίνηση και εμπορία” ανηλίκου, η δε κυβέρνηση Άνιες είχε ζητήσει από την Αργεντινή την αναίρεση του ασύλου και την έκδοσή του στη Βολιβία προκειμένου να δικαστεί.

Οι εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν να κλητεύσουν τον σοσιαλιστή πολιτικό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον των δικαστηρίων, ενώ η έρευνα για την υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη.

Η ακύρωση του εντάλματος έρχεται μία εβδομάδα μετά τον εκλογικό θρίαμβο του κόμματός του, Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό, έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα, την αδικία του οποίου αποκατέστησε ο λαός με την ψήφο του.

Το κόμμα που ίδρυσε ο πρώτος αυτόχθονας, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της λατινοαμερικάνικης χώρας, κατήγαγε σαρωτική εκλογική νίκη με τον υποψήφιό του Λουίς Άρσε να εκλέγεται στο κορυφαίο αξίωμα από τον πρώτο γύρο. Ο Άρσε υπήρξε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες και στενός συνεργάτης του.

Η νίκη του MAS στις 18 Οκτώβρη του 2020 είναι κάτι περισσότερο από μια επιστροφή του έργου του Eβο, όπως ισχυρίστηκαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, είναι η ενοποίηση του σοσιαλιστικού οράματος  που αντιπροσωπεύει σε κάτι πιο διαρκές, πιο έμπρακτο, πιο ανθρώπινο, πιο κατανοητό στον απλό κόσμο της Βολιβίας και όχι μόνο

Ο Μοράλες μετέβη την Παρασκευή στη Βενεζουέλα, αφού πέρασε μήνες στην Αργεντινή, σύμφωνα με το αργεντίνικο πρακτορείο ειδήσεων TELAM. Αν και εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε. 

Παραμένει πρόεδρος του MAS, αλλά ο Άρσε δήλωσε μετά την εκλογική του νίκη πως δεν σκοπεύει να του αναθέσει ρόλο στην κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα