ΑΘΗΝΑ
20:25
|
26.04.2024

Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν “εμπνέει τους τρομοκράτες” παρουσιάζοντας και δικαιολογώντας σκίτσα σαν αυτά για τον προφήτη Μωάμεθ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν “εμπνέει τους τρομοκράτες” παρουσιάζοντας και δικαιολογώντας σκίτσα σαν αυτά για τον προφήτη Μωάμεθ ως έκφανση της ελευθερίας της έκφρασης.  

Η δήλωση Καντίροφ έπεται της προειδοποίησης της κυβέρνησης της Γαλλίας προς τους Γάλλους πολίτες που ζουν ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε μουσουλμανικές χώρες να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις ασφαλείας εξαιτίας των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει τα σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο μουσουλμανικός κόσμος είναι εξοργισμένος με τα σκίτσα που απεικονίζουν τον Μωάμεθ, και φώτισαν κυβερνητικά κτίρια, με την έγκριση Μακρόν μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από εξτρεμιστή τσετσενικής καταγωγής.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας έχει καταδικάσει τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του καθηγητή και εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος. Ο Καντίροφ καταδίκασε επίσης οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης τρομοκρατίας, προτρέποντας ταυτόχρονα τους Γάλλους ανακριτές να μην αναζητήσουν “τσετσενικό ίχνος” στην επίθεση.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο δράστης είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία και πιθανότατα ριζοσπαστικοποιήθηκε εκεί. “Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία προσπάθησε να μετατοπίσει την ευθύνη για όλα τα προβλήματά τους στους Τσετσένους. Να είστε βέβαιοι ότι οι Τσετσένοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό”, υπογράμμισε προ ημερών ο Καντίροφ.

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram ο Καντίροφ χαρακτήρισε λανθασμένη τη στάση του προέδρου της Γαλλίας υποστηρίζοντας τα εξής: “Ωθείς κόσμο στην τρομοκρατία. Δεν αφήνεις καμία επιλογή δημιουργώντας τις συνθήκες για έξαρση του εξτρεμισμού στο μυαλό των νέων. Αποκαλείς τον εαυτό σου ηγέτη αλλά γίνεσαι ο ίδιος έμπνευση για τρομοκράτες στην ίδια σου τη χώρα”.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ερωτηθείς για την τοποθέτηση Καντίροφ απάντησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters): “Δεν εκφοβιζόμαστε και δεν δίνουμε σημασία σε άτομα που σπείρουν το μίσος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα