ΑΘΗΝΑ
02:41
|
19.05.2024
Φαβορί θεωρείται ο παρών πρόεδρος, Αλασάνε Ουαταρά, που βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 2010 και διεκδικεί τρίτη συνεχόμενη θητεία.
FILE PHOTO: Supporters of Ivory Coast President Alassane Ouattara are seen at the meeting of the political committee of Ivory Coast's ruling RHDP party to select their candidate for October's presidential election in Abidjan, Ivory Coast July 29, 2020. REUTERS/Luc Gnago/File Photo - RC209I9ZIXMS
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προεδρικές εκλογές της 31ης Οκτώβρη στην Ακτή Ελεφαντοστού. Φαβορί θεωρείται ο παρών πρόεδρος, Αλασάνε Ουαταρά, που βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 2010 και διεκδικεί την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Στις προεδρικές εκλογές του 2015 ο Ουαταρά, ο οποίος πιστώνεται την ανοικοδόμηση της ιβοριανής οικονομίας η οποία προ πανδημίας σημείωνε ανάπτυξη της τάξης του 8%, επικράτησε με ποσοστό 83.7%.

Φέτος ωστόσο ο εκλογικός αγώνας αναμένεται δυσκολότερος, αφού δεν έχει την υποστήριξη του πρώην συμμάχου του και τωρινού αντιπάλου του, Ανρί Κονάν Μπεντιέ, ενώ η απόφασή του για μια τρίτη θητεία έχει προκαλέσει ισχυρές επικρίσεις περί αυταρχισμού και εξουσιομανίας από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Αύγουστο σε διαμαρτυρίες ενάντια στην υποψηφιότητα Ουαταρά για τρίτη θητεία, την οποία οι αντίπαλοί του θεωρούν πως παραβιάζει το Σύνταγμα.

Εκτός του 86χρονου Μπεντιέ, που υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού από το 1993 έως το 1999, και συνέδεσε το όνομά του με την εθνικιστική ιδεολογία Ivoirité, που ευνοούσε τις διακρίσεις σε βάρος όσων Ιβοριανών πολιτών κατάγονταν από το Μαλί ή την Μπουργκίνα Φάσο, οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο δεύτερος σε ψήφους υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2015, Πασκάλ Αφί Νγκουεσάν και ο 51 ετών Κουάντιο Κόναν Μπερτίν, πρώην βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπεντιέ.

Νγκουεσάν και Μπεντιέ κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι χειραγωγεί την εκλογική διαδικασία για να εξασφαλίσει τη νίκη του υφιστάμενου Προέδρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα