ΑΘΗΝΑ
06:14
|
20.04.2024
Ο υπουργός Πληροφοριών δήλωσε ότι “οι ψευδείς ειδήσεις” είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νιγηρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός πληροφοριών της Νιγηρίας είπε ότι “κάποια μορφή ρύθμισης” θα μπορούσε να επιβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόλις μια εβδομάδα αφότου οι διαδηλωτές κοινοποιούν εικόνες και βίντεο από θανατηφόρους πυροβολισμούς χρησιμοποιώντας το Twitter, το Instagram και το Facebook.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πληροφοριών Λάι Μοχάμεντ δήλωσε ενώπιον της Εθνικής Συνέλευσης την Τρίτη ότι “οι ψευδείς ειδήσεις” είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νιγηρία.

Στις 3 Οκτωβρίου ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε αστυνομικούς της μονάδας SARS (ειδική μονάδα αντιμετώπισης ληστειών), να σκοτώνουν έναν νεαρό άνδρα στην πολιτεία Δέλτα. Το βίντεο έγινε viral ωθώντας χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από περιστατικά αστυνομικής βίας.

Οι διαδηλώσεις με αίτημα την κατάργηση της μονάδας SARS και την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας συνεχίζονται αμείωτες σε όλη τη χώρα εδώ και δύο εβδομάδες.

Η σφοδρή αντιπαράθεση διαδηλωτών και αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 69 ανθρώπων σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στη διάδοση των πυροβολισμών σε όλο τον κόσμο, και διεθνείς διασημότητες από την Μπιγιονσέ και τον Λιούις Χάμιλτον έως τον Πάπα Φραγκίσκο έκτοτε κάλεσαν τις αρχές της χώρας να επιλύσουν ειρηνικά τη σύγκρουση. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε έκκληση στον Νιγηριανό πρόεδρο και τον στρατό της χώρας να “σταματήσουν τη βίαιη καταστολή εναντίον διαδηλωτών”.

Επικρίσεις δέχτηκε η κυβέρνηση και από την Διεθνή Αμνηστία.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένα βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ήταν κατασκευασμένα, αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη για τους πυροβολισμούς.

Πηγές: Reuters, France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα