Σχεδόν 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 36 ανήλικα παιδιά που αναζητούσαν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθώντας να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης.
Τα θλιβερά αυτά στοιχεία παρουσιάζονται στην έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου για τις Φυλετικές Σχέσεις που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στον Νοέμβρη, μαζί με λεπτομέρειες για τις υποθέσεις των 292 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1999 επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μάγχη είτε οδικώς (μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ) είτε διαπλέοντάς τη με μικρά σκάφη.
Ανάμεσά τους και το ζευγάρι με τα δύο ανήλικα παιδάκια που πνίγηκαν την Τρίτη (27/10), όταν ανατράπηκε το πλοιάριό τους.
Η τεκμηρίωση των θανάτων πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία φορέων στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι η πρώτη φορά που οι θάνατοι αυτών των ανθρώπων καταγράφονται και καταμετρώνται επισήμως από τα δύο κράτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προδημοσιευθεί, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατακόρυφα μετά το 2013, αλλά υπήρχαν και σε προηγούμενα έτη τραγικές περιπτώσεις μαζικών θανάτων: το 2000, για παράδειγμα, 54 Κινέζοι μετανάστες πέθαναν από ασφυξία σε φορτηγό με προορισμό το Ντόβερ, ενώ άλλοι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο την επόμενη χρονιά.
Μέχρι το 2018, οι περισσότεροι θάνατοι προσφύγων και μεταναστών σημειώνονται στο τούνελ – απελπισμένοι άνθρωποι σκοτώθηκαν χτυπημένοι από αυτοκίνητα, από ηλεκτροπληξία στις γραμμές του τρένου ή από ασφυξία, κρυμμένοι σε φορτηγά, κοντέινερ και ψυγεία.
Τα τελευταία χρόνια, μετά την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο Eurotunnel, αυξήθηκαν δραματικά τα δυστυχήματα με μετανάστες που επιχειρούν να διαπλεύσουν τη Μάγχη με μικρά, ακατάλληλα σκάφη.
Αρκετοί από τους νεκρούς παραμένουν ανώνυμοι, παρά τις προσπάθειες των φορέων που εδώ και δύο δεκαετίες συλλέγουν στοιχεία για την ταυτοποίησή τους. Κάποιοι θάφτηκαν στο δημόσιο κοιμητήριο του Καλαί, αρκετές σοροί που ταυτοποίθηκαν στάλθηκαν πίσω, στην πατρίδα και στους συγγενείς των νεκρών.
Οι ιστορίες των περισσοτέρων είναι σπαρακτικές: Ένας άνδρας πνίγηκε παρασυρμένος από τα ισχυρά ρεύματα ενώ προσπαθούσε να διαχίσει το κανάλι με μια αυτοσχέδια σχεδία φτιαγμένη από άδεια πλαστικά μπουκάλια. Μια 20χρονη γυναίκα από την Ερυθραία σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα φορτηγό. Ήταν έγκυος – το μωρό της γεννήθηκε πρόωρα και σκοτώθηκε κατά την πτώση.
Από τον Ιανούαριο του 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν υπογράψει τη συνθήκη του Σάντχερστ, με κοινό στόχο την παρεμπόδιση των διακινητών και τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής από την ευρωπαϊκή ενδοχώρα προς τα βρετανικά νησιά. Στο Καλαί και στο Ντόβερ έχουν τοποθετηθεί φράχτες και εκατοντάδες στατικές και κινητές κάμερες παρακολούθηση, ενώ έχουν αυξηθεί οι περιπολίες σε στεριά και θάλασσα.
Σύμφωνα με την έρευνα, όμως, “οι μιλιταριστικές πρακτικές δεν λύνουν το πρόβλημα – αντίθετα, ενισχύουν τη θέση των διακινητών και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των μεταναστών”.
Η Φράνσις Γουέμπερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου για τις Φυλετικές Σχέσεις, είναι ξεκάθαρη και καταγγελτική: “Όλοι αυτοί οι θάνατοι οφείλονται σε τέτοιου είδους πολιτικές, που αντιμετωπίζουν τους αιτούντες άσυλο ως εγκληματίες, τους αναγκάζουν να χωριστούν από τις οικογένειές τους και τους αρνούνται μια σύντομη και νόμιμη οδό προς ένα περιβάλλον που θα τους παρέχει ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης”.
Πηγή: TheGuardian.com.