ΑΘΗΝΑ
14:36
|
04.05.2024
Τα περίφημα ψηφιδωτά και οι εξαιρετικές αγιογραφίες του ναού σκεπάστηκαν με λευκά υφάσματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αύριο, Παρασκευή 30/10, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην ιστορική Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την αλλαγή του μουσειακού της status τον περασμένο Αύγουστο.

Η απόφαση για τη χρήση της Μονής της Χώρας ως τζαμί είχε ακολουθήσει την αντίστοιχη για την Αγία Σοφία και είχε συνάντησει πολλές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, με την Άγκυρα να τις αγνοεί επιδεικτικά και να προχωρά στην εκτέλεσεη του προεδρικού διατάγματος με το οποίο ένας από τους ιδιαίτερους λατρευτικούς χώρους της ορθοδοξίας θα λειτουργεί στο εξής ως μοσουλμανικό τέμενος.

Τι θα γίνει με τα ψηφιδωτά

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη προσευχή, δόθηκε εντολή τα περίφημα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες της μονής να καλυφθούν με λευκά υφάσματα.

Από αύριο, λοιπόν, ένα σύστημα με ρολά και κουρτίνες θα κρύβει και θα αποκαλύπτει τα βυζαντινά κομψοτεχνήματα ανάλογα με τη χρήση του ναού.

Επιπλέον, σφραγίστηκε ο γυναικωνίτης.

Αντιδράσεις (και) στην Τουρκία

Η απόφαση Ερντογάν για τη μετατροπή της χρήσης της Μονής της Χώρας έχει οδηγήσει αρκετούς πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς φορείς στην Τουρκία να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση για τη συνειδητή υποβάθμιση ενός σημαντικού πολιτιστικού θησαυρού.

Ο Γενικός Γραμματέας του Μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης εξήγησε με δήλωσή του ότι είναι μια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης που “σκοτώνει τον χαρακτήρα και την καλλιτεχνική αξία” του μνημείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα