Ιδού λοιπόν λύσεις σωτήριες, και ασυζητητί επιστημονικώς τεκμηριωμένες! Τη λαμπρή ιδέα για το κλείσιμο των περιπτέρων μετά τα μεσάνυχτα, ελλείψει προφανώς αποτελεσματικότητος, ακολούθησε η απηνής δίωξη των πωλήσεων μπύρας από αυτά ανάμεσα στις 00:01 και 00:30, ώρας του οριστικού εγκλεισμού.
Μπορεί έτσι να συνετίστηκαν οι νέοι, οι οποίοι συναγελάζονταν στις πλατείες με περιπτερόμπυρες, κολλώντας ο ένας τον άλλον και υποχρεώνοντας τα όργανα της τάξεως να τσακίζουν τα κρανία τους, όπως και των περιοίκων. Ο συναγελασμός τους σε αίθουσες των 25 ή 27 μαθητών δεν εγκυμονεί κινδύνους, αφού όπως απέδειξε διά σκαριφήματος στην καθημερινή ενημέρωση ο έγκριτος επιστήμων Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνει το ίδιο αν στις αίθουσες βρίσκονται 15 ή 25 μαθητές. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος εμφανίστηκε ως υπεύθυνος ιδιωτικού κέντρου που προτάθηκε σε πολίτες για τεστ από τα κρατικά νοσοκομεία όταν εκείνα δήλωσαν αδυναμία να αντεπεξέλθουν.
Ο αγιοποιηθείς πολύτεκνος ψάλτης συνάδελφός του, Σωτήρης Τσιόδρας, αδάκρυτος αυτή τη φορά, απεφάνθη πως δεν είναι δυνατή η προμήθεια λεωφορείων για τη μείωση των συνωστισμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και εμμέσως υπενόησε πως εστίαση, αλλά και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, είναι επικίνδυνα πράγματα. Ίσως η λύση θα ήταν οι πολίτες να μην τα πλησιάζουν, ώστε όλα αυτά να κλείσουν από μόνα τους, χωρίς το κράτος να υποχρεωθεί σε καταβολή ζημιογόνων αποζημιώσεων. Άλλωστε έχει προηγηθεί και άλλη σωτήρια (εκ του Σωτήρης) διάταξη, αυτή των φόνων των μικροφώνων: η δυνατή μουσική προφανώς αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού, ο οποίος απεδείχθη εξαιρετικά μερακλαντάν.
Όταν ακριβώς δίπλα του ο κ. Χαρδαλιάς απέδωσε τα εύσημα στην εκκλησία ως μπροστάρισσα στον αγώνα για την προστασία κατά του ιού, μη έχοντας προφανώς δει τις φωτογραφίες από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο – ευσεβής άνθρωπος, επείσθη για την αλήθεια της δήλωσης.
Εξίσου πειστικό γι αυτόν πρέπει να υπήρξε και άλλο γνωστό γλυκόλαλο Α(η)δώνι της κυβέρνησης, που δήλωσε πως αν αγοραστούν λεωφορεία μετά αυτά θα κόβουν βόλτες στο Σύνταγμα, ενώ θα πρέπει να κοπούν και οι συντάξεις. Τα εκατομμύρια προς τα μέσα ενημέρωσης (αυτά που έκαναν την γκάφα να δημοσιεύσουν τις οδηγίες του Μαξίμου προς υποστήριξη του κ. Τσιόδρα) προφανώς αποτελούν καρπούς λεφτόδεντρων.
Ας μην ξεχνάμε και την άλλη δήλωση του ίδιου αστέρα της κυβέρνησης: ότι η αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων – με αποτέλεσμα το lockdown σε… Σέρρες και Ιωάννινα.
Για την άλλη ευσεβή συνάδελφό του κ. Τσιόδρα, την αμετακίνητη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, παρόλες τις ρηξικέλευθες επιστημονικές απόψεις της περί Θείας κοινωνίας, καθηγήτρια Γιαμαρέλλου, τα λόγια είναι περιττά.
Όσο συμβαίνουν όλα αυτά, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας, παραμένει άφαντος – ενδεχομένως μετά τα προβλήματα που εμφάνισαν οι επιδόσεις του στα μαθηματικά, όπου το 61% των 200 κλινών ΜΕΘ εμφανίστηκε να ισούται με 67. Προφανώς ο συμπαθής υπουργός απέτυχε να σταθεί στο ύψος του επειδή δεν του χρειάστηκε ποτέ να μετρήσει πέρα από τους πόντους που έχει το τρίποντο.
Εν τω μεταξύ, οι αίθουσες θεάτρων και κινηματογράφων (οι μοναδικές όπου τα μέτρα τηρούνται κατά 100%, η επιτήρηση για τις μάσκες υπήρξε αυστηρότατη και οι θέσεις είναι σταθερές και δεδομένες εξ αρχής, αποκλείοντας τη μη τήρηση των αποστάσεων) παραμένουν τιμωρημένες με το 30%, ενδεχομένως το χαμηλότερο ποσοστό πληρότητας για οποιουσδήποτε χώρους ή μέσα μεταφοράς. Πέραν του ίδιου του ποσοστού, που απαγόρευσε σε πολλές μικρές αίθουσες να ανοίξουν, το 30% λειτουργεί εξόχως τρομοκρατικά – είναι σαν να λένε στον κόσμο: Μην πάτε , είναι επικίνδυνο.
Σε συνδυασμό με τους αυστηρότατους περιορισμούς στο ωράριο όλων των χώρων ψυχαγωγίας (εστίαση, μπαρ κτλ.) διαφαίνεται μετά βίας συγκαλυμμένος, αφού απουσιάζει οποιαδήποτε σχετική επιστημονική αιτιολόγηση, ένας απεχθής ευσεβισμός γυμνασιάρχη της δεκαετίας του ’50, μια δίωξη οποιασδήποτε ηδονικής διεξόδου, ένας συντηρητισμός που παραπέμπει σε καταστάσεις γνωστές από το παρελθόν.
Μαζί του, χέρι-χέρι, η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που προτάσσει το κέρδος έναντι του δημόσιου συμφέροντος –της υγείας, εν προκειμένω. Συνέβη με τον τουρισμό το καλοκαίρι. Αναρωτιέμαι αν ένα lockdown θα υιοθετηθεί εσπευσμένα, με σκοπό τη χαλάρωσή του ενόψει της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Για μέτρα στήριξης των αδυνάμων, ούτε λόγος. Αυτά ακριβώς τα κονδύλια, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., εδώ είναι αδύνατον να βρεθούν.
Αυτά λαμβάνουν χώρα στη χώρα όπου ανθεί όχι μόνο φαιδρά πορτοκαλέα, αλλά και πολλά ακόμη φαιδρά, και η οποία φαίνεται να πέφτει σε σπιράλ κρουσμάτων άνευ οποιουδήποτε σχεδίου για το αύριο. Καλές εθνικές εορτές…