ΑΘΗΝΑ
22:20
|
03.05.2024

Το Κογκρέσο της Βολιβίας ενέκρινε έκθεση, η οποία προτείνει την άσκηση δίωξη σε βάρος της απερχόμενης μεταπραξικοπηματικής μεταβατικής προέδρου της χώρας, Τζανίνε Ανιές, με την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κογκρέσο της Βολιβίας ενέκρινε έκθεση, η οποία προτείνει την άσκηση δίωξη σε βάρος της απερχόμενης μεταπραξικοπηματικής μεταβατικής προέδρου της χώρας, Τζανίνε Ανιές, με την κατηγορία της γενοκτονίας κι άλλων κακουργηματικών πράξεων.

Η έκθεση, η οποία παραδόθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή, καταλογίζει στη Ανιές και σε μερικούς από τους υπουργούς της κυβέρνησης της ευθύνες “για αποφάσεις που παραβίαζαν το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας , για παράβαση των καθηκόντων τους, για γενοκτονία, ανθρωποκτονία, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καταπάτηση ελευθεριών και αναγκαστικές εξαφανίσεις ατόμων”.

Τα προβλήματα στη Βολιβία ξεκίνησαν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 και την επανεκλογή του Έβο Μοράλες στην προεδρία της χώρας. Τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητήθηκαν εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και ο Έβο Μοράλες εκδιώχθηκε πραξικοπηματικά τον Νοέμβριο του 2019.

Στην εξουσία ανήλθε η Τζανίνε Ανιές στις 12 Νοεμβρίου του 2019 και μία από τις πρώτες της κινήσεις ήταν η εκχώρηση ευρείας διακριτικής ευχέρειας στην άσκηση βίας από τις δυνάμεις του στρατού. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής προεδρίας της σε διαδηλώσεις στη Βολιβία. Οι περισσότεροι ήταν πολίτες ή μέλη του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες.

Το MAS με υποψήφιο τον Λουίς Άρσε κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Μοράλες αναλαμβάνει τα νέα του προεδρικά καθήκοντα στις 8 Νοεμβρίου.

Η έκθεση για τη δίωξη σε βάρος της Ανιές πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της Βολιβίας. Το MAS έχει μεν την πλειοψηφία των εδρών αλλά όχι όση απαιτείται από το Σύνταγμα για την έγκριση της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος της Τζανίνε Ανιές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα