ΑΘΗΝΑ
07:59
|
18.04.2024
Οι εξελίξεις μία ημέρα μετά την επίθεση του Τυνήσιου δράστη, Μπραχίμ Αουισάουι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση και το θάνατο τριών ανθρώπων στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμαρίν, δήλωσε στο ραδιόφωνο του RTL ότι η χώρα συμμετέχει σε “πόλεμο κατά της ισλαμιστικής ιδεολογίας” και ότι αναμένονται και άλλες επιθέσεις.

“Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο ενάντια σε έναν εχθρό που βρίσκεται τόσο εντός όσο και εκτός. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπήρξαν και θα υπάρχουν και άλλα γεγονότα όπως αυτές οι τρομερές επιθέσεις” διεμήνυσε ο Νταρμαρίν.

Η δήλωση αυτή έρχεται αμέσως μετά τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου την Πέμπτη (29/10) ότι η Γαλλία “δέχεται επίθεση”. “Για μία ακόμη φορά, η χώρα μας βρίσκεται στον στόχο των ισλαμιστών τρομοκρατών και δέχεται επίθεση” υπογράμμισε και ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του αντιτρομοκρατικού σχεδίου που είναι γνωστό ως “Vigipirate”.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι η χώρα δέχθηκε επίθεση λόγω των “αξιών μας […] της ελευθερίας και της επιθυμίας μας να μην παραδοθούμε στον τρόμο” και ότι η Γαλλία “δεν θα παραιτηθεί από τις αξίες της” λόγω μιας “ισλαμικής τρομοκρατικής επίθεσης”.

Οι δολοφονίες, οι οποίες έλαβαν χώρα ενόψει της μεγάλης καθολικής γιορτής των Αγίων Πάντων, την Κυριακή, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητα στη χώρα, στο ανώτατο.

Του τριπλού συμβάντος είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις για νέες τρομοκρατικές ακρότητες, καθώς η Αλ Κάιντα δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες ένα δελτίο τύπου καλώντας σε “τζιχάντ” (ιερό πόλεμο) για τα σατιρικά σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo για τον προφήτη Μωάμεθ.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης έξω από τον ναό για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα κρατώντας κεριά.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο που έδρασε ο 21χρονος Τυνήσιος, ο οποίος σκότωσε τρεις πιστούς στην εκκλησία Νοτρ Νταμ έδωσε ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση. 

Μια φωτογραφία του δράστη, ο οποίος επιτέθηκε με μαχαίρι που είχε λεπίδα 30 εκατοστών κυκλοφορεί στα γαλλικά ΜΜΕ και τον δείχνει τραυματισμένο να στο σημείο της επίθεσης να δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Πρόκειται για τον Μπραχίμ Αουισάουι, 21 ετών από την Τυνησία, ο οποίος έφτασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας, ο Μπραχίμ Αουισάουι έφτασε στη Νίκαια με τρένο, έχοντας ένα έγγραφο ταυτότητας που είχε εκδοθεί από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό. Ο νεαρός γεννήθηκε στην Τυνησία το 1999 και έφτασε στο Μπάρι της Ιταλίας στις 9 Οκτωβρίου 2020.

Κάμερες του σιδηροδρομικού σταθμού τον έχουν καταγράψει να αλλάζει ρούχα λίγο πριν πάει στην καθολική εκκλησία της Νίκαιας, που βρισκόταν 400 μέτρα μακριά.

Η επίθεση διήρκησε 28 λεπτά, μέσα στα οποία ο δράστης σκότωσε τρεις ανθρώπους, μια 60χρονη, τον 55χρονο νεωκόρο του ναού και μια 44χρονη γυναίκα από τη Βραζιλία, μητέρα τριών παιδιών. Μαζί του είχε τρία μαχαία, από τα οποία χρησιμοποίησε μόνο το ένα, ένα αντίγραφο από το Κοράνι και δύο κινητά τηλέφωνα. 

Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ

“Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ”, είπε λίγο πριν ξεψυχήσει η γυναίκα που ήταν το τρίτο θύμα του φανατικού Ισλαμιστή.

Βλέποντας τους περαστικούς να τρέχουν κοντά της για να τη βοηθήσουν, η γυναίκα, μέσα στο αίμα, την ώρα που αργοπέθαινε το μόνο που ήθελε είναι να μάθουν οι δικοί της άνθρωποι πόσο πολύ τους αγαπούσε. 

Είχε προσπαθήσει, ενώ ήταν σοβαρά τραυματισμένη να βρει καταφύγιο σε ένα μπαρ απέναντι από την εκκλησία, όμως δεν τα κατάφερε.

Ένα από τα θύματα που δολοφονήθηκαν μέσα στην εκκλησία φέρεται να είναι ο νεωκόρος του ναού, ο οποίος δεν κατάφερε να σταματήσει τον δράστη και σφαγιάστηκε άγρια, ενώ εκείνος φώναζε συνεχώς “ο Αλλάχ είναι μεγάλος”.

Από την επίθεση υπάρχουν και πολλοί τραυματίες, για τους οποίους όμως δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλές πληροφορίες. 

Πώς συνελήφθη ο δράστης

Ο 21χρονος δράστης ακινητοποιήθηκε από τον αρχηγό της δημοτικής Αστυνομίας της Νίκαιας. Όπως είπε ο αστυνομικός, οι αρχές ειδοποιήθηκαν από αυτόπτη μάρτυρα που έτρεξε στην πεζή περιπολία για να ενημερώσει για τα γεγονότα.

“Είπε στους αστυνομικούς για τις μαχαιριές σε έναν από τους πιστούς κι ότι είχε τραυματιστεί αρκετά σοβαρά και την ίδια ώρα στις 8:54 ένας άλλος μάρτυρας, σημαίνει συναγερμό” ανέφερε ο αρχηγός της Αστυνομίας.

“Έχουμε μια διπλή επιχείρηση στην εκκλησία, μια διπλή εισβολή. Μια από την κύρια είσοδο και μία δεύτερη από την οδό στα πλάγια, Μια μονάδα από τη μια και μια από την άλλη. Ήμασταν έξι άτομα της δημοτικής Αστυνομίας” συνέχισε.

Ο αστυνομικός που μπήκε από την κύρια είσοδο ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον τρομοκράτη. “Κρατούσε ένα κουζινομάχαιρο στο χέρι” είπε. Ένας από τους αστυνομικούς προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει, πυροβολώντας τον με ένα τέιζερ, όμως αστόχησε.

Ο διάδρομος ήταν στενός ήταν σε απόσταση μερικών μέτρων. Ο άνδρας ήταν αποφασισμένος, μας πλησίασε και τότε δύο από τους αστυνομικούς έβγαλαν όπλα, άρχισαν να πυροβολούν και έτσι τον ακινητοποίησαν. 

“Χτυπήθηκε πολλές φορές στο πόδι και στον θώρακα και έχει ακινητοποιηθεί στο έδαφος. Οι μόνες λέξεις που έλεγε ήταν ‘Ο Θεός είναι μεγάλος'” κατέληξε ο αστυνομικός. 

Ο 21χρονος Τυνήσιος νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

Συνελήφθη 47χρονος για φερόμενη σχέση με τον δράστη

Ένας 47χρονος τέθηκε υπό κράτηση καθώς είναι ύποπτος ότι ήταν σε επαφή με τον δράστη επίθεσης Μπραχίμ Αουισάουι, μετέδωσε το BFM TV, επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας.

44χρονη Βραζιλιάνα συγκαταλέγεται στα θύματα της επίθεσης στη Νίκαια

Ανάμεσα στους τρεις νεκρούς της επίθεσης είναι μία 44χρονη Βραζιλιάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπραζίλια.

“Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοινώνει, με μεγάλη οδύνη, ότι το ένα από τα πρόσωπα που έχασαν τηζωή τους ήταν μια Βραζιλιάνα ηλικίας 44 ετών, μητέρα τριών παιδιών, κάτοικος Γαλλίας”, ανέφερε το ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα