Στις εισαγγελικές αρχές θα παραπεμφθούν αρκετοί αξιωματούχοι του αεροδρομίου Χαμάντ της πρωτεύουσας Ντόχα του Κατάρ μετά το πρωτοφανές περιστατικό με τον αναγκαστικό γυναικολογικό έλεγχο σε επιβάτιδες πτήσης με προορισμό το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Οι 13 γυναίκες – από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποβλήθηκαν παρά τη θέλησή τους σε γυναικολογικούς ελέγχους προκειμένου να εξακριβωθεί εάν κάποια από αυτές είχε γεννήσει βρέφος που βρέθηκε στις 2 Οκτώβρη εγκαταλειμμένο σε χώρο του αεροδρομίου.
Η κυβέρνηση του Κατάρ ανακοίνωσε ότι σήμερα οι αξιωματούχοι του αερολιμένα “παραβίασαν όλες τις τυπικές και συνήθειες διαδικασίες”. Παράλληλα η ηγεσία του Κατάρ ζήτησε συγνώμη από όλες τις γυναίκες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίς Πέιν, χαρακτήρισε τις παραπομπές των υπευθύνων για το περιστατικό στις εισαγγελικές αρχές “σημαντικό βήμα” από την πλευρά του Κατάρ. “Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κατάρ είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας για μεταμέλεια, λογοδοσία προκειμένου να μην επαναληφθεί άλλο ανάλογο τόσο σοβαρό επεισόδιο”, τόνισε η Μαρίς Πέιν.
Από την πλευρά του το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ, το οποίο ανήκει στον Όμιλο των Καταριανών Αερογραμμών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το νεογέννητο που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στις 2 Οκτωβρίου δεν έχει ταυτοποιηθεί και λαμβάνει ιατρική φροντίδα. Το αεροδρόμιο έχει απευθύνει έκκληση στην μητέρα του βρέφους να παρουσιαστεί και έχει καλέσει όποιον τυχόν διαθέτει πληροφορίες να τις καταθέσει στις αρχές.
“Γιατροί εξέφρασαν ανησυχία στις αρχές σχετικά με την υγεία μιας λεχώνας γυναίκας και ζήτησαν να εντοπιστεί πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο. Πρόσωπα τα οποία είχαν πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή του αεροδρομίου, όπου βρέθηκε το νεογέννητο, κλήθηκαν να βοηθήσουν στην έρευνα”, προστίθεται στην ανακοίνωση. Το αεροδρόμιο, πάντως, δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με τις ιατρικές εξετάσεις ή τον αριθμό των γυναικών και τις πτήσεις όπου επέβαιναν.