Δικαστήριο στην Αυστραλία έκρινε ότι μπορεί να εκδοθεί στη Χιλή η γυναίκα, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε εξαφανίσεις και απαγωγές αντιφρονούντων στα χρόνια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Η Αντριάνα Ρίβας, 67 ετών σήμερα, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2019 στο Σίδνεϊ.
Κατηγορείται για απαγωγές και εξαφανίσεις επτά ατόμων τη δεκαετία του ’70 στη Χιλή, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή γενικού γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Βίκτορ Ντίαζ Λόπες.
Η ίδια αρνείται κάθε ανάμιξη στις απαγωγές των επτά αυτών ανθρώπων που αργότερα βρέθηκαν νεκροί. Έως και 3.000 πολιτικοί αντίπαλοι του δικτάτορα Πινοτσέτ έχασαν τη ζωή τους τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Η Αντριάνα Ρίβας ήταν μέλος της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (Dina), της διαβόητης αστυνομίας του στρατιωτικού καθεστώτος. Διετέλεσε και προσωπική γραμματέας του Μανουέλ Κοντρέρας, του επικεφαλής της Dina ο οποίος πέθανε το 2015 εκτίοντας ποινή κάθειρξης 500 και πλέον ετών για εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ρίβας έχει περιθώριο 15 ημερών για να εφεσιβάλλει την απόφαση του ειρηνοδίκη της Αυστραλίας. Η πρώην ιδιαιτέρα του Κοντρέρας έφυγε από τη Χιλή το 1978 και στην Αυστραλία έβγαζε τα προς το ζην ως οικιακή βοηθός και νταντά.
Συνελήφθη το 2007 στη Χιλή στη διάρκεια επίσκεψής της στη χώρα, προτού καταφέρει να διαφύγει και πάλι στην Αυστραλία το 2010 εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Σε συνέντευξή της το 2013 στο αυστραλιανό δίκτυο SBS η Ρίβας είπε ότι τα χρόνια της ζωής της ως μέλος της Dina ήταν τα καλύτερα της ζωής της. Ερωτηθείσα για τα βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων στη Χιλή η Αντριάνα Ρίβας απλά απάντησε: “έπρεπε να τους κάνουν να μιλήσουν, να λυγήσουν. Αυτά συμβαίνουν παντού, σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη Χιλή”.
Την περασμένη εβδομάδα η Χιλή πανηγύρισε το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος που έριξε ταφόπλακα στην εποχή Πινοτσέτ και στο Σύνταγμά του. Σχεδόν το 78% του χιλιανού λαού τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος. Οι Χιλιανοί υποστηρικτές του “Ναι” ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στην πλατεία Ιταλίας, του Σαντιάγο, το εμβληματικό επίκεντρο της εξέγερσης ενάντια στο υπερφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της χώρας.