ΑΘΗΝΑ
03:25
|
19.05.2024
Οι πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού ψήφισαν σε μια προεδρική ψηφοφορία το Σάββατο η οποία ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού ψήφισαν σε μια προεδρική ψηφοφορία το Σάββατο η οποία ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνική, αλλά οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να διακοπεί ή να μποϊκοταριστεί η διαδικασία προκάλεσαν κατα τόπους αναταραχές σε μια τεταμένη αντιπαράθεση για την υποψηφιότητα του προέδρου Αλασάν Ουαταρά για μια τρίτη θητεία.

Οι δρόμοι της μεγαλύτερης πόλης, του Αμπιτζάν, ήταν ήσυχοι και η ψηφοφορία πήγε ομαλά στις περισσότερες περιοχές, σε αντίθεση με τη βίαιη περίοδο πριν τις εκλογές. Η ψηφοφορία θεωρείται δοκιμασία σταθερότητας στο έθνος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ηπείρου.

«Υπήρχε φόβος, αλλά αυτό δεν μας σταμάτησε απ’ το να βγούμε έξω», δήλωσε η επιχειρηματίας Τζενεμπού Τουρέ, καθισμένη με φίλους έξω από ένα εκλογικό κέντρο στην περιφέρεια Αντζάμε.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για παρεμπόδιση της ψηφοφορίας οδήγησαν σε συγκρούσεις και βανδαλισμούς των εκλογικών κέντρων σε άλλα μέρη της χώρας, αν και η αντιπολίτευση και οι αρχές έδωσαν διαφορετικές αναφορές σχετικά με τον αντίκτυπο της διαταραχής.

«Εκτός από μερικά μεμονωμένα μέρη – καμιά δεκαριά – η ψηφοφορία πηγαίνει καλά», δήλωσε ο Ουαταρά σε δημοσιογράφους καθώς ψήφισε στο Αμπιτζάν.

Από τους περισσότερους από 22.300 εκλογικούς σταθμούς, 30-40 βανδαλίστηκαν, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση είπε ότι ολόκληρα τμήματα της χώρας δεν είχαν συμμετάσχει στην ψηφοφορία ή δεν τους επέτρεψαν να το πράξουν. Ο υποψήφιος Πασκάλ Αφί Ν’Γκουεσάν δήλωσε ότι εκτιμά ότι περίπου 12 άτομα πέθαναν ως αποτέλεσμα των εκστρατειών πολιτικής ανυπακοής.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων. Οι συγκρούσεις τις τελευταίες 24 ώρες προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο, δήλωσε νωρίτερα πηγή της αστυνομίας.

Οι αντίπαλοι του 78χρονου Ουαταρά λένε ότι παραβιάζει το νόμο με το να είναι ξανά υποψήφιος, διότι το σύνταγμα περιορίζει τους προέδρους σε δύο θητείες, και θέτει σε κίνδυνο τα κερδισμένα με μόχθο οικονομικά κέρδη της χώρας, που αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό κακάου στον κόσμο.

«Οι Ιβοριανοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκλογική φάρσα», δήλωσε ο Ν’Γκουεσάν, ο οποίος ζήτησε το μποϊκοτάζ μαζί με τον επίσης υποψήφιο, πρώην πρόεδρο Ανρί Κόναν Μπεντί.

Ο Ουαταρά λέει ότι μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος σύμφωνα με ένα νέο σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2016, και το κάνει μόνο επειδή ο προσωπικά διαλεκτός διάδοχός του πέθανε απροσδόκητα τον Ιούλιο. Θεωρείται πιθανό να κερδίσει.

Οι κάλπες έκλεισαν όπως είχε προγραμματιστεί και η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε αμέσως μετά τις 6 μ.μ., σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters στο Αμπιτζάν.

Η βία που συνδέεται με τις εκλογές έχει στοιχήσει τη ζωή σε 30 άτομα από τον Αύγουστο και έφερε πίσω αναμνήσεις της προεδρικής ψηφοφορίας του 2010, η οποία εξαπέλυσε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο που σκότωσε 3.000 άτομα, αφού ο προκάτοχος του Ουαταρά, Λορέν Γκμπαγκμπό αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Οι επικριτές χαρακτηρίζουν την υποψηφιότητα του Ουαταρά ένα νέο πλήγμα για τη δημοκρατία της Δυτικής Αφρικής μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι τον Αύγουστο και μια επιτυχημένη τρίτη θητεία αυτό το μήνα από τον πρόεδρο της Γουινέας, Αλφά Κοντέ.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα