ΑΘΗΝΑ
08:23
|
26.04.2024

Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα Κυριακή στην Αλγερία σε δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα που προωθεί ο Πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, και ο ισχυρός πολιτικά […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα Κυριακή στην Αλγερία σε δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα που προωθεί ο Πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, και ο ισχυρός πολιτικά στρατός σε μια προσπάθεια να γυρίσουν σελίδα από τη λαϊκή αναταραχή του περασμένου έτους.

Το δημοψήφισμα θεωρείται ως μια δοκιμασία δύναμης τόσο για τον Τεμπούν όσο και για το αντιπολιτευτικό κίνημα “Χιράκ” που κατάφερε το προηγούμενο διάστημα να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους απατώντας ριζικές αλλαγές, και το οποίο απορρίπτει την σημερινή εκλογική διαδικασία.

Το εν λόγω κίνημα, που δεν έχει συγκεκριμένη ηγεσία, ζητά από τον Φεβρουάριο του 2019 μια ριζική αλλαγή στο “σύστημα” που κυβερνά τη χώρα από την ανεξαρτησία της το 1962. Αυτό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, ακόμη και αν και το κίνημα κατάφερε, με συνεχή πίεση, να αναγκάσει τον πρώην πρόεδρο Μπουτεφλίκα να παραιτηθεί μετά από 20 χρόνια στην εξουσία.

Ο Τεμπούν, οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο στη Γερμανία από την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι συνεργάτες του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό Covid-19, ζήτησε μαζική προσέλευση στις κάλπες, γεγονός που θα έδειχνε λαϊκή υποστήριξη και θα παρείχε νομιμοποίηση για τον ίδιο και την κυβέρνησή, αλλά και την γενικότερη στρατηγική του περί κατευνασμού των πολιτικών παθών.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα