ΑΘΗΝΑ
14:04
|
25.04.2024
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Σλοβακίας υποβλήθηκε σε τεστ αντιγόνων για τον κορονοϊό Covid-19 χθες Σάββατο.
A woman talks to a healthcare worker before getting tested for COVID-19 at a sampling station in Prague, Czech Republic, Monday, Sept. 21, 2020. The country coped well with the first wave of the coronavirus infections in the spring but has been facing a record surge of the new confirmed cases last week. (AP Photo/Petr David Josek)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Σλοβακίας υποβλήθηκε σε τεστ αντιγόνων για τον κορονοϊό Covid-19 χθες Σάββατο, την πρώτη ημέρα του διήμερου προγράμματος για την εξέταση και των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να αναχαιτιστεί η πανδημία χωρίς να χρειαστεί να επιβληθεί αυστηρό λοκντάουν.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα σε χώρα τέτοιου μεγέθους.

“Θεωρώ αυτό μια απόδειξη ότι η Σλοβακία είναι υπόδειγμα πως λειτουργούν οι υπεύθυνοι άνθρωποι”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβις στη συνέντευξη Τύπου της 1ης Νοεμβρίου. Διαβεβαίωσε πως μετά τη συνάντηση με τους ειδικούς υγείας θα δρομολογηθεί η δεύτερη φάση του μαζικού προγράμματος εμβολιασμού, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή εκείνοι που μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.

Ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ ανακοίνωσε σήμερα ότι χθες έκαναν το τεστ 2,58 εκατομμύρια άνθρωποι και οι 25.850 ή ποσοστό 1% βρέθηκαν θετικοί. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν τώρα σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας σχεδιάζει να υποβάλει σε εξετάσεις σχεδόν όλον τον πληθυσμό, εκτός από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Περισσότεροι από 40.000 γιατροί, νοσηλευτές και υποστηρικτές ομάδες αποτελούμενες από στρατιώτες, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και εθελοντές στελέχωσαν τα περίπου 5.000 ιατρεία όπου γίνονται τα τεστ.

Η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Σήμερα, η Σλοβακία ανακοίνωσε 2.282 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας στα 59.946. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι βρέθηκαν θετικοί στα χθεσινά τεστ. Οι νεκροί από την Covid-19 στη χώρα ανέρχονται στους 219.

Πηγές: The Slovak Spectator

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα