ΑΘΗΝΑ
21:24
|
01.05.2024

Η έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex για έρευνες στα νότια της Ρόδου από την Τουρκία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας, με τον Νίκο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex για έρευνες στα νότια της Ρόδου από την Τουρκία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας, με τον Νίκο Δένδια να δίνει οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά αμέσως μετά την απάντηση της Ελλάδας με αντι-navtex.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Παράλληλα, η Ελλάδα ζητά την άμεση ανάκληση της ναυτικής οδηγίας.

Η Αθήνα καταδικάζει τη νέα Navtex σημειώνοντας πως “επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι “η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX και να επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές, για την μια και μόνη εκκρεμότητα μεταξύ των δύο κρατών, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε επίσης και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο την Παρασκευή, λέγοντας πως “η συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αφορούσε μόνο τα θέματα του σεισμού, δεν επεκτάθηκαν σε άλλα θέματα. Καταγράφω το θετικό κλίμα στη συνομιλία, που όμως δεν επεκτάθηκε, όπως απέδειξε η νέα navtex αμέσως μετά”.

Προκλητική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, στην έντονη διαμαρτυρία του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ακσόι έψεξε την ανακοίνωση της Αθήνας, κάνοντας λόγο για “αβάσιμες διεκδικήσεις” της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο”, τόνισε ο Ακσόι.

“Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις” κατέληξε, καλώντας την Αθήνα σε διάλογο “άνευ όρων” για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της” διεμήνυσε ο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων με στόχο να καθορίσει την ατζέντα μελλοντικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα