ΑΘΗΝΑ
23:15
|
01.05.2024
Οι έρευνες ηφαιστειολόγων στο Μανάμ Μοτού της Παπούας Νέας Γουινέας, ένα από τα 300 ηφαίστεια στη Γη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ηφαιστειολόγοι με τη βοήθεια drones υψηλής τεχνολογίας ερεύνησαν ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την εγκυρότητα των συστημάτων προειδοποίησης εκρήξεων. Το ηφαίστειο Μανάμ Μότου βρίσκεται στο νησί Μανάμ στη βόρεια ακτή της Παπούας Νέας Γουινέας και είναι ένα από τα 300 ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.

Στο νησί ζουν περίπου 9.000 άνθρωποι. Η έκρηξη του Μανάμ Μότου το 2004 οδήγησε στην ολική εκκένωση του νησιού, κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια και καλλιέργειες. Η στάχτη ήταν τόσο πυκνή ώστε δέντρα κατέρρευσαν από το βάρος.

Μία διεθνής ομάδα ηφαιστειολόγων, στην οποία συμμετέχουν μέλη του Παρατηρητηρίου Βαθιού Άνθρακα (DCO), έστειλε ειδικά προσαρμοσμένα drones μέσα στην “καρδιά” του Μανάμ για να αντλήσουν πληροφορίες για τις εκπομπές του ηφαιστείου αλλά και για να βρουν στοιχεία για τις ενδεχόμενες μελλοντικές του εκρήξεις.

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής την δρ. Έμα Λιού του Κολεγιακού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) πραγματοποίησε αυτές τις πτήσεις πάνω από το ενεργό ηφαίστειο τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάιο του 2019. Τα συμπεράσματα της έρευνάς του δημοσιεύτηκαν τώρα στην επιστημονική επιθεώρηση “Science Advances”. Τα drones ήταν εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες αερίων, φασματόμετρα και παρακολούθησαν τις εκπομπές για σημάδια επικείμενης έκρηξης του ηφαιστείου.

Ηφαιστειολόγοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν νέα εργαλεία και τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, για να παρακολουθούν τις ηφαιστειακές δραστηριότητες, να προβλέπουν προειδοποιητικά σημάδια αναταραχής όπως επικείμενες εκρήξεις και φυσικές καταστροφές όπως κατολισθήσεις και τσουνάμι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα