Η Ευρωπαϊκή Ένωση φρενάρει τις χώρες – μέλη που στόχευαν να προμηθευτούν το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, διαμηνύοντας ότι οι χώρες-μέλη θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο τα εμβόλια που θα έχουν εγκριθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ευρωπαϊκό “μπλόκο” έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ότι η Βουδαπέστη διαπραγματεύεται με τη Μόσχα και το Πεκίνο για την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού.
“Η πρώτη αποστολή εμβολίων θα πρέπει να φτάσει τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και η χώρα θα είναι σε θέση να δηλώσει νίκη επί της πανδημίας, μέχρι την επόμενη άνοιξη” δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν στην Ουγγαρία να το πράξει, καθώς η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK και Johnson&Johnson.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οποιοδήποτε εμβόλιο που διατίθεται ή θα μπορούσε να διατεθεί στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα πρότυπα ποιότητας που προβλέπονται για αυτούς τους τύπους προϊόντων στην ΕΕ και να ακολουθήσει τις διαδικασίες έγκρισης που ισχύουν επί του παρόντος” δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Έρικ Μάμερ.
“Δεν είμαστε σε διαπραγματεύσεις με ρωσικές ή κινεζικές εταιρείες” τόνισε ο Μάμερ, επισημαίνοντας ότι “αυτή είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίων για όλα τα κράτη-μέλη”.
Υπενθυμίζεται ότι η Johnson & Johnson είχε σταματήσει τις δοκιμές της στα μέσα Οκτωβρίου, επικαλούμενη μια ανεξήγητη ασθένεια σε έναν από τους συμμετέχοντες. Η AstraZeneca είχε επίσης σταματήσει τις δοκιμές, αφού εθελοντής από τη Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπισε επιπλοκές, αλλά τις ξεκίνησε και πάλι παρά τον θάνατο ενός εθελοντή από τη Βραζιλία στις 20 Οκτωβρίου.
Το δυτικό μπλόκο
Η Ρωσία ήταν η πρώτη στον κόσμο που καταχώρησε τον Αύγουστ το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού με την ονομασία “Sputnik V”, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγ.
Η Μόσχα από την πλευρά της έχει υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα καταχώρησης έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο θα επέτρεπε την ταχεία έγκριση του εμβολίου για χρήση.
Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον όμως μπλοκάρουν το ρωσικό εμβόλιο, δηλώνοντας προσχηματικά ότι δεν έχει περάσει τις κλινικές δοκιμές ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ φαίνεται επίσης να έχουν ασκήσει πιέσεις προς διάφορες κυβερνήσεις, προκειμένου να μην επιλέξουν το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”.
Στις 16 Οκτωβρίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία “δε θα αγοράσει το εμβόλιο [COVID-19] της Ρωσίας, το οποίο δεν έχει περάσει κλινικές δοκιμές” που να εγγυώνται ότι είναι ασφαλές.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, εξέφρασε τη δυσπιστία του στις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες, στηλιτεύοντας πως “όλα γίνονται για το κέρδος”. Ο Ντουτέρτε δήλωσε πως θα επιδιώξει μια συμφωνία για να αγοράσει το εμβόλιο από την Κίνα ή τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, περίπου 2.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου έχουν σταλθεί στη Βενεζουέλα από τις αρχές Οκτωβρίου, αφού οι αρχές στο Καράκας ζήτησαν βοήθεια λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που πλήττουν την οικονομία και ιδιαιτέρως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.
Σούκρι: H Aίγυπτος βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία για την παράδοση του Sputnik V
Σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι ανέφερε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Rossiya 24 ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται πολύ για το εμβόλιο Sputnik V και επί του παρόντος βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία για την παράδοσή του μετά τη διεξαγωγή όλων των απαραίτητων κλινικών δοκιμών.
Ο Σούκρι ανέφερε ότι το Κάιρο εκτιμά το έργο των επιστημόνων και την προθυμία τους να το προμηθεύσουν σε κράτη – συμμάχους.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι επίσης πρόθυμη να αναπτύξει το εμβόλιο εντός της επικράτειάς της.
Σημειώνεται ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, είχε αναφέρει ότι η Αίγυπτος θα λάβει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.