ΑΘΗΝΑ
09:10
|
20.04.2024
Η Νανάια Μαχούτα είναι η πρώτη γυναίκα και Μαορί υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανασχηματισμός στη Νέα Ζηλανδία μετά τη σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος με την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να διορίζει για πρώτη φορά μια γυναίκα και μέλος της κοινότητας των Μαορί στο υπουργείο Εξωτερικών. Η 50χρονη, Νανάια Μαχούτα, στενή συγγενής της βασιλικής οικογένειας των Μαορί, επελέγη για να αντικαταστήσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον εθνικιστή Ουίνστον Πίτερς, ο οποίος έχασε την έδρα του στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 17ης Οκτωβρίου.

Η επανεκλεγείσα πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, έπλεξε το εγκώμιο της πρώτης γυναίκας υπουργού Εξωτερικών της χώρας λέγοντας ότι η Μαχούτα είναι ένας “άνθρωπος που δημιουργεί φανταστικές σχέσεις πολύ γρήγορα”. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η εμπειρία της Μαχούτα στην κυβέρνηση “αποδεικνύει ότι διαθέτει όλες τις διπλωματικές δεξιότητες που χρειαζόμαστε για την προβολή και εκπροσώπηση της Νέας Ζηλανδίας στην παγκόσμια σκηνή”.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στις προτεραιότητές της είναι η προώθηση μιας “προοδευτικής εμπορικής ατζέντας”.



Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η Μαχούτα είναι ανιψιά της εκλιπούσης βασίλισσας των Μαορί  Te Arikinui Te Atairangi Kaahu και στενή συγγενής του νυν μονάρχη, Kingi Tuheitia. Εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίας και έχει διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης των Μαορί.

Το 2016 ήταν η πρώτη γυναίκα που εμφανίστηκε στα κοινοβουλευτικά έδρανα της χώρας με moko kauae, το παραδοσιακό γυναικείο τατουάζ στο πιγούνι, το οποίο είναι ιερό στην κοινότητα των Μαορί και εκδήλωση της ταυτότητάς τους. “Το Moko είναι σαν ένα διαβατήριο για μένα”, είχε δηλώσει στον Guardian (Γκάρντιαν) Νανάια Μαχούτα.

Συνολικά στη νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανέλαβαν υπουργικά καθήκοντα πέντε μέλη της κοινότητας των Μαορί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα