ΑΘΗΝΑ
21:37
|
19.04.2024
Τι ισχύει για τις εξόδους από το σπίτι – Τα μηνύματα στο 13033 – Κλείνει το λιανεμπόριο & οι εκκλησίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από αύριο Τρίτη 3 του μηνός και 14 ημέρες η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες μπαίνουν σε τοπικό lockdown, το οποίο σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα έχει μία βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό “κλείσιμο” της περασμένης άνοιξης. Ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ωστόσο, επιστρέφει η έξοδος από το σπίτι με αποστολή sms στο 13033, κλείνει το λιανεμπόριο, απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους από τις 21:00 έως τις 5:00 το πρωί και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. 

SMS στο 13033:

Οι πολίτες θα αποστέλλουν και πάλι μήνυμα στο 13033 για έξι λόγους μετακίνησης. Όποιος κινείται στον δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Το μήνυμα στο 13033 θα αναγράφεται ως εξής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6. Οι έξι αιτιολογίες μετακίνησης είναι:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν θα επιτρέπεται να αποστέλλονται τα μηνύματα εξόδου λόγω σωματικής άσκησης. 

Τι ισχύει για την μετακίνηση 6 από τις 21:00 έως τις 05:00

Για την έκτη κατηγορία, αυτή της σωματικής άσκησης και της εξόδου με κατοικίδιο, πλέον δεν θα μπορεί να γίνεται μετά τις 21:00 ούτε με την αποστολή μηνύματος δεδομένου ότι παράλληλα θα ισχύει και απαγόρευση της κυκλοφορίας με μοναδικές εξαιρέσεις την εργασία και τους λόγους υγείας.

Οι σχετικές συνεννοήσεις με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο σύστημα αφού αυτή τη φορά θα ισχύει μόνο για δύο Περιφερειακές Ενότητες και όχι οριζόντια για το σύνολο της χώρας, όπως είχε συμβεί την περασμένη άνοιξη.

Το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες κλείνουν για 14 ημέρες, ενώ τα σχολεία και στους δύο νομούς θα παραμείνουν ανοιχτά μετά το lockdown. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα