Αλλάζουν τα πάντα στα Πανεπιστήμια καθώς η κυβέρνηση προωθεί νέο πακέτο αυστηρών μέτρων με αφορμή την επίθεση αναρχικών στην πρώην ΑΣΟΕΕ και τη διαπόμπευση του πρύτανη του ΟΠΑ, Δημήτρη Μπουραντώνη, έπειτα από την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε χθες.
Έτσι, συστήνεται ειδικό αστυνομικό σώμα, το οποίο θα λαμβάνει ιδιαίτερη εκπαίδευση και θα φέρει διαφορετική στολή και θα φρουρεί τα πανεπιστήμια όλο το 24ωρο.
Επιπλέον, η πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα γίνεται μόνο με το φοιτητικό πάσο, ενώ παράλληλα θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τα αδικήματα που πραγματοποιούνται εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Τέλος, τα πανεπιστήμια θωρακίζονται με περιφράξεις, τεχνικά μέσα επιτήρησης, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φωτισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε καταργήσει πριν 15 μήνες το πανεπιστημιακό άσυλο.
Τι είπε ο πρωθυπουργός για του δύο φασισμούς
“Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία.
Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει”.
Στη δήλωση του πρωθυπουργού αντέδρασε έντονα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης χαρακτηρίζοντας “αθλιότητα” τα περί “αριστερού προσωπείου” και ότι θα χρησιμοποιήσει τη διαπόμπευση του πρυτάνεως για να επιτεθεί στην Αριστερά.
“Μέσα από την ύπουλη προπαγάνδα, ακροδεξιάς κοπής, για τους ‘δύο φασισμούς’, ουσιαστικά επιχειρεί να αθωώσει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή, συμψηφίζοντας τη δράση της με τις ενέργειες αυτόκλητων ‘τιμωρών'” στηλιτεύει ο Νίκος Φίλης.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες:
“Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.
Και το τρίτο αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας”.
Τι είπαν οι Πρυτάνεις
Κοινό σημείο της τοποθέτησης όλων των πρυτάνεων ήταν ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κι ότι απαιτείται, πέραν της συνεργασίας με την πολιτεία, η κινητοποίηση της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να τελειώσουν τα φαινόμενα ανομίας.
Αμέσως μετά τη διαπόμπευση του πρύτανη του ΟΠΑ η πανεπιστημιακή κοινότητα καταδίκασε απερίφραστα κάθε αθλιότητα, βία ή τραμπουκισμό που συμβαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, από οποιοδήποτε άτομο εντός ή εκτός του χώρου, με τον πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή να δηλώνει ότι αισθάνεται, “ως να κρέμεται από τον δικό μου αυχένα αυτή η ταμπέλα”.
Σημειώνεται ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αναστέλλει όλες του τις λειτουργίες έως την Παρασκευή μετά την πρωτοφανή επίθεση του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη. Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση και αξιολογεί τα δεδομένα.
Λοβέρδος: Πάρτε τον Χρυσοχοΐδη ένα τηλέφωνο
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. άφησε να εννοηθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε ενημερώσει για την παρέμβαση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Όπως είπε συγκεκριμένα ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον Alpha 98,9, “κάτι άκουσα, αλλά δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη να το πω. Προσφέρθηκε η αστυνομία επειδή είχε την πληροφορία γι’ αυτό, προσφέρθηκε να εμποδίσει. Για ρωτήστε τον πρύτανη, έγινε αυτο; Και τι απάντησε ο πρύτανης; Για ψάξτε το, πάρτε τον κ. Χρυσοχοΐδη ένα τηλέφωνο”.
Αναφερόμενος στην επίθεση είπε ότι, “πρώτα από όλα καταδίκη για το γεγονός του τραμπουκισμού και του εξευτελισμού του ανθρώπου. Είναι ανάγκη να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν καταδίκασε αλλά για τους δράστες δεν μίλησε. Και η επικήρυξη Χρυσοχοΐδη, αν συλληφθούν θα πάθουν τίποτα; Τίποτα δεν θα πάθουν, κατηγορούνται για διάταξη ειρήνης, ελαφριές σωματικές βλάβες, αυτά είναι πλημμελήματα. Λέμε μεγάλα λόγια αλλά δεν έχουμε σκεφτεί πρακτικά ποιο είναι το αποτέλεσμα των λόγων μας. Το νομικό μας οπλοστάσιο δεν είναι εξοπλισμένο. Σύμφωνα με την επικήρυξη αλλά όταν έχει ατιμωρησία, η καταγγελία είναι ωραία. Δεν μας λύνει αυτή το πρόβλημα”.