ΑΘΗΝΑ
04:16
|
25.04.2024
Ο δημοφιλής τραγουδιστής και ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι ο Νο 1 στόχος του καθεστώτος Μουσέβενι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Ουγκάντα συνέλαβε ξανά τον Μπόμπι Γουάιν, δημοφιλή αντικαθεστωτικό τραγουδιστή και υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2021.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού ενημερωτικού δικτύου NBS, οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον Γουάιν τον έσυραν δια της βίας έξω από το αυτοκίνητό του και τον έσπρωξαν μέσα σε ένα βαν, την ώρα που υποστηρικτές τους συγκρούονταν με αστυνομικούς, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να σχολιάσει τη σύλληψη του Γουάιν αυτή καθαυτή, απαντώντας στους δημοσιογράφους ότι υποκινεί διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που διαταράσσουν την τάξη και την ασφάλεια της χώρας.

Ο Γιοβέρι Μουσέβενι, πρόεδρος της χώρας από το 1986, επιβεβαίωσε χθες (Δευτέρα 02/11) ότι θα είναι ξανά υποψήφιος και στις ερχόμενες εκλογές και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχτεί “εχθρικές δραστηριότητες που στοχεύουν στο χάος και την παράλυση του κράτους”.

“Κανείς δεν πρόκειται να μας ενοχλήσει εδώ. Και όποιος το επιχειρήσει θα το μετανιώσει. Εμείς δεν αστειευόμαστε”, δήλωσε με το γνωστό του ύφος ο πρόεδρος Μουσέβενι, υπενθυμίζοντας ότι “Το κυβερνόν κόμμα πολέμησε για να φέρει την ειρήνη στη χώρα. Κανείς δεν έχει περισσότερα όπλα από εμάς, αλλά εμείς δεν θέλουμε να φοβίσουμε τον κόσμο”.

Η ακριβής ημερομηνία των προεδρικών εκλογών της Ουγκάντα δεν έχει ακόμα οριστεί, αλλά ο 38χρονος Γουάιν περιοδεύει στη χώρα και αποκτά όλο και μεγαλύτερο έρεισμα στις στην περιφέρεια, αλλά και στις φτωχογειτονιές των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Τόσο αυτός όσο και άλλοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έχουν βρεθεί στο κρατητήριο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ή έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από το καθεστώς “για προληπτικούς λόγους”.

Από το 1962, όταν η Ουγκάντα αυτονομήθηκε από το αποικιοκρατικό καθεστώς της Βρετανίας, όλοι οι πρόεδροι της χώρας κατέλαβαν το αξίωμά τους με πραξικοπήματα – καμία αλλαγή κυβέρνησης δεν προέκυψε ειρηνικά, μέσα από εκλογές ή ομαλή μετάβαση εξουσιών.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα