ΑΘΗΝΑ
11:39
|
20.04.2024
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας δηλώνει ότι μάχες στο Τιγκράι θα συνεχιστούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανυποχώρητος ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίι Άχμεντ, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Τγκράι παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να επιδείξουν οι εμπλεκόμενες πλευρές αυτοσυγκράτηση.

Η διακυβέρνηση του Αμπίι Άχμεντ κατηγορεί το “Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα Τιγκράι” (TPLF) για επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιθιοπίας. Το TPLF, το οποίο διοικεί την εν λόγω βορειοανατολική περιφέρεια της αφρικανικής χώρας, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να “αγνοήσει τον κίνδυνο”. Η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο κίνημα που διατηρεί δική του περιφερειακή ένοπλη δύναμη επιβολής της τάξης και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση κλιμακώνονται εδώ και μήνες. Το TPLF είχε προσφάτως κατηγορήσει τις ομοσπονδιακές αρχές για απόπειρα εισβολής στην περιοχή.  

Την Τετάρτη εν μέσω του εκλογικού θρίλερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Αιθιοπία. “Μας θλίβει η τραγική απώλεια ζωών και καλούμε τους δύο πλευρές να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ειρήνης και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών είναι ουσιαστικής σημασίας”, ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας και βραβευμένος το 2019 με το Νόμπελ Ειρήνης χαρακτήρισε επιτυχημένη την επιχείρηση των στρατιωτικών δυνάμεων και τόνισε πως θα συνεχιστεί. Ο Άχμεντ κατηγόρησε την οργάνωση ότι έντυσε τους ενόπλους της με στολές που θυμίζουν εκείνες του στρατού της Ερυθραίας για να εμπλέξει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας “σε κατασκευασμένες κατηγορίες για επίθεση κατά του λαού του Τιγκράι”.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως το TPLF προσπάθησε να κλέψει βαριά όπλα και άλλον εξοπλισμό από ομοσπονδιακές δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί.

Οι πληροφορίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Τιγκράι είναι ελάχιστες καθώς ο Άχμεντ δήλωσε ότι όλες οι λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το τέλος της επιχείρησης. Την Τρίτη το βράδυ δήλωσε ότι έδωσε εντολή για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης μετά την κατάληψη βάσης του στρατού από δυνάμεις που πρόσκεινται στην περιφερειακή κυβέρνηση και κατηγόρησε το TPLF ότι πρώτο ξεκίνησε την επίθεση. Η επίθεση οδήγησε “σε θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές ιδιοκτησιών”, είπε από τηλεοράσεως ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα