ΑΘΗΝΑ
07:58
|
18.05.2024

Την απειλή «πιθανών» κυρώσεων κατά της Τουρκίας επέσεισε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Europe 1 radio». «Τελευταία, έχει […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απειλή «πιθανών» κυρώσεων κατά της Τουρκίας επέσεισε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Europe 1 radio».

«Τελευταία, έχει αλλάξει το ύφος του Τούρκου προέδρου απέναντί μας…Πολύ τακτικά κάνει δηλώσεις βίας και μίσους εναντίον μας, που είναι απαράδεκτες. Σε αυτήν την προοπτική δεν είναι μόνο η Γαλλία που μπαίνει στο στόχαστρο, αλλά και η Ευρώπη, καθώς  υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επί του θέματος. Υπάρχουν μέσα πίεσης ….Υπάρχει μια ατζέντα πιθανών κυρώσεων που θα εξετασθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας να προσδιορίσει το είδος των κυρώσεων που μελετάται έναντι της Τουρκίας, εάν και εφόσον βεβαίως αποφασιστεί κάτι τέτοιο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο.

Η νέα αφορμή που οξύνει τις γεωπολιτικές αντιθέσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Άγκυρα δόθηκε μετά την απόφαση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών να διαλύσει από χτες την τουρκική ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» θέτοντάς την εκτός νόμου. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση αυτής της απόφασης είναι πως η οργάνωση, που συνεργάζεται συστηματικά με την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προωθεί συστηματικά μία ακραία ιδεολογία και ποικίλες δράσεις διακρίσεων,βίας και μίσους, με πολύ χαρακτηριστικές τις πρόσφατες βίαιες επιθέσεις της οργάνωσης κατά Αρμενίων σε Λυών και Ντιζόν.

Η απόφαση της Γαλλίας για διάλυση των «Γκρίζων Λύκων» όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας που τη χαρακτήρισε «πρόκληση» απειλώντας να απαντήσει “αποφασιστικά”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα