ΑΘΗΝΑ
20:50
|
23.04.2024
Οι προτάσεις του Σεργκέι Λαβρόφ για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου κατά του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προτάσεις συνεργασίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκόυ μετώπου κατά του κορονοϊου , κατέθεσε ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην 130ή Σύνοδο των ομολόγων του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που διοργανώθηκε από την προεδρεύουσα Αθήνα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Στη Ρωσία πιστοποιήθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό, το Sputnik-V και προετοιμάζονται άλλα δύο εμβόλια. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στον τομέα του εμβολιασμού και στο πεδίο του Συμβουλίου της Ευρώπης”, σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας ότι “γνωρίζουμε, πως οι επιτυχίες αυτές της χώρας μας δεν χαροποιούν τους πάντες, δεν πρέπει όμως να τίθενται πάνω από τα συμφέροντα προστασίας της υγείας των ίδιων των πολιτών υπολογισμοί πολιτικού ή οικονομικού χαρακτήρα”.

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, “έκανε παν το δυνατό για να παράσχει βοήθεια σε όλες τις χώρες, που την χρειάζονταν στον αγώνα με την πανδημία. Προτείναμε να αρθούν όλα τα εμπόδια, να ανασταλούν οι κυρώσεις που εμποδίζουν να βοηθά ο ένας τον άλλον σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι πολλά κράτη ενήργησαν με τον ίδιο τρόπο”.

“Όποιος θέλει βρίσκει τρόπους, όποιος δεν θέλει, βρίσκει αιτίες”, ανέφερε καυστικά ο κ. Λαβρόφ, επικαλούμενος “τον μέγα Έλληνα Σωκράτη” και κατέληξε στη διαπίστωση ότι “ο κορονοϊός επιβεβαίωσε πόσο σημαντικό είναι για τους Ευρωπαίους να είναι ενωμένοι ενώπιον των κοινών απειλών”.

“Πάντοτε πιστεύαμε στην ενοποιητική δυναμική του Συμβουλίου της Ευρώπης, βλέπαμε σ’ αυτό ένα πρόπλασμα του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού, ωστόσο πρέπει έντιμα να αναγνωρίσουμε ότι η 25χρονη εμπειρία διαμονής σ’ αυτό το ‘σπίτι’ δεν είναι μονοσήμαντη, υπήρξαν εδώ και αναμφισβήτητες επιτυχίες και ανεκπλήρωτες ελπίδες και απογοητεύσεις”, επεσήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Αναφερόμενος στην 75η επέτειο της αντιφασιστικής Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος υπουργός υπενθύμισε ότι “ο σοβιετικός λαός απάλλαξε την Ευρώπη από τη ‘φαιά πανούκλα’ του ναζισμού”, θυσιάζοντας αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπους στον βωμό της Νίκης μαζί με τους άλλους λαούς της ηπείρου, “ωστόσο η μνήμη ορισμένων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδείχθηκε κοντή”, καθώς “αναθεωρούν τα αποτελέσματα του πολέμου, δοξάζουν τους ναζιστές και τους συνεργάτες τους, καταστρέφουν τα μνημεία των ελευθερωτών της Ευρώπης”.

Για τον Σεργκέι Λαβρόφ “ο ιστορικός αναθεωρητισμός είναι μια από τις κύριες απειλές της Διακήρυξης” για τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα 70χρονα της οποίας εορτάζονται στην Αθήνα, καθώς “στη γη της Ελλάδας γεννήθηκαν οι πρώτες αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία”.

Η Διακήρυξη αυτή αποτέλεσε απάντηση στη φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και εγγύηση μη επανάληψής της, ωστόσο “εκεί όπου ξαναγράφεται η ιστορία και ανεγείρονται μνημεία στους δημίους του Ολοκαυτώματος, εκεί παρατηρούνται μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής εκατομμύρια υφίστανται διακρίσεις γιατί είναι Ρώσοι ή μιλούν στη ρωσική γλώσσα”, παρατήρησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, θυμίζοντας ότι “εκατοντάδες χιλιάδες χαρακτηρίζονται ‘μη πολίτες’ και στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν πρέπει να ‘κάνει τα στραβά μάτια’ σ’ αυτό το απαρτχάιντ του 21ου αιώνα”.

Ο κος Λαβρόφ εγκωμίασε την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που ακολούθησε την αρχή του Ιπποκράτη “να μη βλάψεις” και πρότεινε να ενισχυθεί η κοινωνική διάσταση στον Οργανισμό και να υπογραφούν Χάρτες συνεργασίας στην ιατρική και τη φαρμακοποιία. Κατά την άποψή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σημαντικό να διατηρήσει την ανεξαρτησία του ως “αυθεντικός πανευρωπαϊκός Οργανισμός, που βασίζεται στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας των κρατών, του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων και των προσεγγίσεών τους”, γιατί μόνο τότε θα μπορέσει να πλησιάσει τον καταστατικό του στόχο: “την εδραίωση της ενότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τη συνεργασία στην οικονομική και κοινωνική τους πρόοδο, την οικοδόμηση κοινού νομικού και ανθρωπιστικού πεδίου από τη Λισαβώνα έως το Βλαδιβοστόκ”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία

«Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα