ΑΘΗΝΑ
14:01
|
14.09.2024
Όταν ένας πρωθυπουργός και μία κυβέρνηση ομολογούν ότι δεν κατανοούν ένα πρόβλημα, τότε είναι και ακατάλληλοι για να το λύσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε και απόλυτα, υπήρξε μια εκθετική αύξηση της διασποράς του ιού”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για το νέο, “σαν έτοιμο από καιρό”, δεύτερο λοκντάουν στην Ελλάδα.


Ο πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σωτήρη Τσιόδρα, μάλλον περνούσε μια κρίση στιγμιαίας ειλικρίνειας.

Παραδεχόταν σε πρώτο πληθυντικό μάλιστα ότι ορισμένοι δεν κατανοούν “απόλυτα” τους λόγους που αυξήθηκε εκθετικά η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα τις προηγούμενες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τις τελευταίες μέρες.

Αλλά, κατά τα άλλα, και ενώ αυτή η πρωθυπουργική παραδοχή δεν έτυχε της προβολής που της αντιστοιχούσε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι κατέχει (μάλλον, απόλυτα…) τη λύση του προβλήματος.


Η πολιτική σε πολλά πράγματα μοιάζει με τα μαθηματικά και βασίζεται σε αυτά – όταν δεν κατανοούν ένας πολιτικός ή πολλοί μαζί, πολιτικοί ή και εμπειρογνώμονες και ειδικοί ένα πρόβλημα στον βασικό του πυρήνα και στα επιμέρους στατιστικά ή πραγματικά του στοιχεία και δεδομένα, τότε και οι λύσεις που προτείνουν δεν είναι οι πρέπουσες και κατάλληλες.

Και είτε δεν λύνουν το πρόβλημα, είτε και το επιδεινώνουν.

Όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας με την πανδημία του κορονοϊού, στο δεύτερο, αλλά και στο πρώτο κύμα της.

Η ομολογία του πρωθυπουργού ήταν μισή.

Καταρχάς τόνισε άθελα του ίσως ότι και ο ίδιος δεν κατανοεί απόλυτα το πρόβλημα το οποίο κατά τα άλλα καλείται να λύσει: ο πρώτος πληθυντικός τον συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα.

Όμως, δεν ανέφερε και ποιοι άλλοι μέσα στην κυβέρνηση και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ή τον ΕΟΔΥ προφανώς, δεν κατανοούν τους λόγους και επομένως και το πρόβλημα της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων με Covid-19 στην Ελλάδα και συνακόλουθα είναι ακατάλληλοι και να το λύσουν.


Ο πρώτος πληθυντικός άλλοτε θολώνει και άλλοτε ξεκαθαρίζει τα πράγματα: εδώ συμβαίνει το πρώτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θόλωσε τα νερά πετώντας σαν καλή σουπιά μπόλικο μελάνι και αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα ως προς το ποιοι, πότε και με ποια ερμηνευτικά εργαλεία και μαθηματικά μοντέλα αδυνατούσαν να κατανοήσουν τα προβλήματα που θέτει καθημερινά η πανδημία, προσπαθώντας για μία ακόμη φορά να αποποιηθεί τις πρόδηλες ευθύνες του.


Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός έκανε την 13η τηλεοπτική σε ζωντανή μετάδοση εμφάνιση του από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα και μετά.

Αν για κάθε τέτοια εμφάνιση, στελεχώνονταν και εξοπλίζονταν και 100 μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε η χώρα θα διέθετε ετοιμοπόλεμες 1.300 κλίνες για περιστατικά ασθενών με covid-19.

Στην αμέσως προηγούμενη εμφάνιση του, το περασμένο Σάββατο, ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε 29 φορές την αντωνυμία “εγώ”.

Αν για κάθε φορά, που χρησιμοποιήθηκε αυτή η λέξη από τα πρωθυπουργικά χείλη, προσλαμβάνονταν και 100 γιατροί ή νοσηλευτές, τότε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είχε περισσότερες έμψυχες αντοχές για να αντιμετωπίσει την πανδημία.


Δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα στις κρίσιμες στιγμές που διανύει η Ελλάδα.

Αυτό, σίγουρα, το κατανοούν στην κυβέρνηση και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Αλλά ολοφάνερα είναι εντελώς ακατάλληλοι για να δρομολογήσουν και να υλοποιήσουν, μεταξύ άλλων, αυτές τις λύσεις.


Πιθανότατα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατανοεί “απόλυτα” τις δραματικές και κρίσιμες συνθήκες στις οποίες καλείται να εκπληρώσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Αλλά μάλλον το παραφουσκωμένο “εγώ” του είναι εκείνο που δεν του επιτρέπει να δώσει τις ορθές και κατάλληλες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν και δεν κατανοούν “απόλυτα” τα προβλήματα τα οποία καλούνται να λύσουν, δεν είναι κατάλληλοι για τις θέσεις ευθύνης τις οποίες κατέχουν. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα