ΑΘΗΝΑ
01:55
|
08.09.2024
Συνελήφθησαν και κρατούνται οι Χασίμ Θάτσι, Καντρί Βεσέλι, Ρεξέπ Σελίμι και Γιακούπ Κρασνίκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη του παραιτηθέντος Προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, προχώρησε το Ειδικό Επιμελητήριο του Κοσσυφοπεδίου (KSC) σύμφωνα με ανακοίνωση.

“Μετά τις συλλήψεις τους από τον Ειδικό Εισαγγελέα στις 4 και 5 Νοεμβρίου, οι Χασίμ Θάτσι, Καντρί Βεσέλι, Ρεξέπ Σελίμι και Γιακούπ Κρασνίκι μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις κράτησης των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου (KSC) στη Χάγη στις 4 και 5 Νοεμβρίου” αναφέρει το KSC που εξέδωσε αργά την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος του Κοσόβου ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται “λόγω ευθιξίας”, γνωστοποιώντας ότι το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, που εκδικάζει εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και του απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Ο Χασίμ Θάτσι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99 όταν ήταν διοικητής του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

Το KSC και η Ειδική Εισαγγελία (SPO) άρχισαν να εργάζονται το 2017 με εντολή να διερευνήσουν εγκλήματα πολέμου που φέρεται πως διαπράχθηκαν από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (KLA), ένα αλβανικό αυτονομιστικό παραστρατιωτικό κίνημα που ζήτησε την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την τότε Γιουγκοσλαβία το 1998.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού δικαστηρίου, το οποίο ασχολείται με τα εγκλήματα του UCK, κατηγόρησε στις 24 Ιουνίου του 2020 τον Χασίμ Θάτσι, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι και άλλους εννέα πρώην οπλαρχηγούς του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου για δολοφονίες, διωγμούς και βασανιστήρια αμάχων, Σέρβων, Ρομά αλλά και Αλβανών που συνεργάζονταν με τις σερβικές αρχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα